Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska elever äter dyrast i Korsnäs, billigast i Vanda - kolla vad skolmaten kostar i din kommun

En elev äter potatis och köttbullar på engångstallrik vid skollunchen.
I Borgå renoverades fler skolor samtidigt och barnen i Näse skola fick använda engångstallrikar i brist på diskutrymme i de tillfälliga köken. En elev äter potatis och köttbullar på engångstallrik vid skollunchen. Bild: Yle / Hanna Othman engångstallrikar,engångsartiklar,skolmat,mat

Priset på skolmat varierar stort mellan kommunerna i Finland. Den mat som en elev äter per dag kan kosta allt mellan 1,67 euro i Vanda och 8,28 euro i Puumala i Södra Savolax. De mest påkostade måltiderna i Svenskfinland äter eleverna i Korsnäs.

Genomsnittspriset för ett mål skolmat i Finlands grundskolor är 2,75 euro, visar Utbildningsstyrelsens rapport från slutet av fjolåret. Skillnaden i priset på en elevs skolmat kan vara nästan sju euro.

Nederst i artikeln kan du jämföra priset på skolmaten i din kommun med andra kommuner.

- Det är förvånande att priset varierar så mycket. Kvaliteten på livsmedlen är inte alltid avgörande, produktionssättet påverkar också, säger Anders Adlercreutz som är ordförande för föräldraorganisationen Hem och skola.

Han är också riksdagsledamot och ny fullmäktigeledamot i Kyrkslätt där barnen i grundskolan äter portioner för 2,39 euro.

- Kyrkslätt som jag upplever att har mycket god prisbelönt skolmat har ett lågt pris. Det visar att man kan producera bra skolmat billigt, säger Adlercreutz.

Skolmat i Karis
Skolmat i Karis Bild: Yle/Minna Almark soppa,Raseborg

Elever i de svenskspråkiga och tvåspråkiga kommunerna äter aningen förmånligare skolmat än eleverna i hela Finland. Medelpriset är 2,42 euro.

Grovt taget kan man säga att skolmaten är billig i de stora städerna och dyr på glesbygden. Det låga medelpriset i Svenskfinland beror främst på att de stora städerna i huvudstadsregionen är tvåspråkiga, har billig mat och massvis med elever i jämförelse med mindre svenskspråkiga kommuner och städer.

Medianpriset för skolmaten i Svenskfinland är 3,14 euro.

Statistiken kommer från Utbildningsstyrelsen och utgår från de kostnader som kommunerna har uppgett för skolmaten per grundskoleelev per dag år 2015. Det här är de nyaste uppgifterna som finns att tillgå på nationell nivå.

I priset ingår utöver kostnader för råvaror också kostnader för transport och tillredning, till exempel kökspersonalens löner.

Visste du att skolmaten numera ingår i läroplanen?

  • Varje dag bjuder skolorna i Finland 900 000 elever och studerande på gratis mat
  • Skolmaten är numera en del av läroplanen och ska främja målen för hållbar livsstil, kulturell kompetens och umgängesfostran
  • I samband med skolmåltiden ska eleverna också lära sig bordsskick och utveckla matkompetensen
  • Den nya läroplanen förutsätter att eleverna planerar, genomför och utvärderar måltiderna och att skolans personal samarbetar för att utveckla skolmaten
  • Finlands nya rekommendationer för skolmat kräver att skolorna i mån av möjlighet ska erbjuda vegetariska matalternativ varje dag. Om det här inte går att ordna borde skolorna servera vegetarisk mat en gång i veckan
  • Finland har serverat gratis mat i skolan sedan 1948 och är ett av de få länderna i Europa som gör så

Källor: Finlands rekommendationer för skolmat, Utbildningsstyrelsen, Grunderna för den nya läroplanen

Den förmånligaste maten kostar 1,67 euro

Landets förmånligaste skolmat finns i Vanda i Södra Finland, Vandaelevernas mat kostar 1,67 euro per elev per dag.

Lina Kiukkonen, Eric Bergström och Tessa Kokko utanför Kyrkoby skola i Vanda.
Kyrkoby skola är en av Vanda stads fem svenskspråkiga grundskolor. Arkivbild. Lina Kiukkonen, Eric Bergström och Tessa Kokko utanför Kyrkoby skola i Vanda. Bild: Johanna Minkkinen/YLE helsinge kyrkoby skola

Stora enheter med stor produktion blir billigt, uppger man på Utbildningsstyrelsen. Och det är också en av orsakerna till att Vandabarnen äter förmånligt.

– Serviceproducenterna har effektiviserat sin verksamhet genom att konkurrensutsätta livsmedlen, organisera arbetet och centralisera matproduktionen, säger avdelningschef Sirpa Viinikari-Kauria i Vanda.

Skolmat för under 2 euro per elev äts också i skolorna i Jyväskylä, Uleåborg, Tyrnävä i Österbotten och Kervo i huvudstadsregionen.

Också i huvudstadsregionens två andra stora kommuner, Helsingfors och Esbo är maten rätt billig. En Helsingforselev äter för jämnt två euro.

Lilla Puumala dyrast i Finland - serverar både lunch och mellanmål

De dyraste skolmatsportionerna finns på glesbygden. Eleverna i Puumalas enda grundskola i Södra Savolax äter den dyraste maten i hela Finland.

På skolans Facebooksida syns att också den mat som eleverna lagar i undervisningen i huslig ekonomi spelar en central roll i skolan.

Ett åslandskap i Puumala med skog, sjö och dimma som hänger över trädtopparna.
Puumala kallar sig för Saimens vackraste kommun och har 2 300 invånare. Ett åslandskap i Puumala med skog, sjö och dimma som hänger över trädtopparna. Bild: Yle / Helena Huotari Puumala,skogar,vildmarker,naturen,moskogar,Insjöfinland

Kommunen med 2 300 invånare har satsat på elevernas måltider. För 8,28 euro per portion serveras Puumalabarnen både mellanmål och lunch i skolan. Kostnaderna för lunchen är ungefär fem euro.

I Åbo har staden valt att föräldrarna själva kan köpa mellanmålskuponger åt sina barn. Åbo stad har hundra gånger fler elever att mätta än Puumala. Åbobarnens lunchportioner kostar 2,7 euro.

Det säger sig självt att Puumalaelevernas låga antal, 130 i hela kommunen, drar upp priset eftersom kostnaderna för tillredning och transport fördelas på färre elever.

Korsnäselever äter dyrast i Svenskfinland - satsar på små skolkök

I Svenskfinland äter eleverna dyrast skolmat i Korsnäs där maten kostar 5,29 euro per elev per dag. Det är den femtonde dyraste skolmaten i hela landet.

Korsnäs har tre grundskolor med sammanlagt drygt hundra elever.

- Vi har små kök och små skolor som ger dyra portionskostnader. Samtidigt har vi omtyckt mat som vi får beröm för. Vi har velat satsa på barnen. Det tycker vi är viktigt, säger kommunens ekonomichef Caroline Westerdahl.

I Molpe skola kokar kocken René Michelsson 20 liter vatten
René Michelsson tillreder maten i Molpe skola i Korsnäs. I Molpe skola kokar kocken René Michelsson 20 liter vatten Bild: Yle / Filip Stén rené michelsson

Största delen av matpriset i Molpe och de andra Korsnässkolorna går åt till att täcka kostnaderna för kökspersonalen.

- Jag tror att barnen får bättre mat i små kök, det är min egen uppfattning. Kökspersonalen kan se till barnens behov och specialdieter, säger Caroline Westerdahl.

År 2017 får råvarorna i Korsnäs kosta högst en euro per portion.

Också elever i Kaskö- och Kristinestad i Österbotten och elever i Lappträsk i Östnyland äter jämförelsevis dyr skolmat. Den kostar över fyra euro per portion.

Karleby samarbetar med fler kommuner - kan köpa och tillreda billigt

Också mindre kommuner och städer kan använda sig av större enheter för att få ner matpriset. Efter de stora kommunerna i huvudstadsregionen har Karleby med 48 000 invånare den femte förmånligaste skolmaten i Svenskfinland.

Strax efter kommer Larsmo (2,56 euro) och Grankulla (2,61 euro).

De flesta Karlebyskolor serverar mat tillverkad av stadens kosthållsenhet med 14 områdeskök som också betjänar äldrevården och dagis. Undantagen är Öja skola och Såka skola samt Kyrkbackens skola och Ykspila skola i Vingefastigheten.

Matportionen i Karleby kostade 2,54 euro år 2015. Kommunen använder knappt 80 cent per portion på mat medan personalkostnaderna täcker största delen.

Grönsaksglädje på inspirationskvällen.
Karleby stads kosthållsenhet tillreder mat både till dags och skolor. Grönsaksglädje på inspirationskvällen. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén karleby

Karlebyskolorna och daghemmen har bland annat regelbundet kycklingnuggets, supergröt och kebabsås på matlistan. Du kan bekanta dig med Karlebyelevernas matsedel här.

Karleby ingår i ett stort samarbete, där flera kommuner och enheter tillsammans sluter köpavtal med livsmedelsleverantörer. Grannkommunerna Kannus, Kaustby, Vetil och Perho samt församlingarna i Karleby, Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite samt Mellersta Österbottens utbildningskoncern ingår i samarbetet.

- Vi försöker på alla sätt och vis ha inhemska råvaror och jag är nöjd över att vi har lyckats så bra. Produkter som ananas och tonfisk kommer förstås från utlandet, säger Karlebys servicechef Britt Granbacka.

Prioriterar ni närproducerad mat?

- Karleby med omnejd är Finlands största mjölksocken. När vi köper mjölk och kött av våra avtalsleverantörer räknar vi med att en stor del av producenterna här i området levererar till dem, säger Granbacka.

Karlebyskolorna har en närmatsvecka på hösten och en på våren.

Billig skolmat måste inte betyda dålig skolmat

  • Det finnas vissa variationer i vilka kostnader som ingår i priset på skolmaten. Vissa skolor betalar till exempel hyra för sina matsalar och då ingår det i priset i Utbildningsstyrelsens statistik
  • Vissa skolor serverar också mellanmål som räknas in i priset för den skolmat som eleverna serveras under en dag
  • Stora kommuner kommer billigt undan. De tio största städerna har förmånligare skolmat än i landet i snitt. Kuopio är undantaget, där kostar en portion skolmat 2,83 euro
  • Kvalitet kan inte alltid mätas i pengar och mat är en smaksak. Någon uppskattar färg och form på tallriken, medan det kan vara viktigt att maten doftar gott för någon annan

Källa: Yle Uutiset

Lättare med den nya läroplanen i litet kök

Föräldraorganisationen Hem och skola betonar att man kan laga god mat av hög kvalitet både i små och stora kök.

- Men med tanke på delaktighet ger ett litet kök mer möjligheter. Barnen kan se hur personalen tillverkar maten och det påverkar deras inställning. Maten är inte bara något som kommer in på en kärra, säger Anders Adlercreutz som är Hem och skolas förbundsordförande.

Elever är kockar i Amosparkens skola.
Elever i Amosparkens skola i Kimito har under vissa veckor själva fått bestämma menyn och hjälpa till med att tillreda maten. Bilden är från sexornas matdagar i slutet av maj 2016. Elever är kockar i Amosparkens skola. Bild: Yle/Monica Forssell elever,skolor,amosparkens skola

Adlercreutz tror att små skolkök lättare kan genomföra den nya läroplanen som kräver att eleverna ska delta i planering, genomförande och utvärdering av skolmaten.

- Om enheten har 150 elever är det mer sannolikt att en enstaka elevs önskemål syns i menyn, säger Adlercreutz.

- Det är en vacker och viktig tanke som finns i Molpe, att skolmatspersonalen är en del av skolan.

Hem och skola har flaggar också högt för närproducerad mat. Det ger eleverna en naturlig förståelse för matens ursprung och för säsongsvaror.

Hur mycket pengar satsar din kommun satsar på skolmaten i grundskolan?

Du hittar din kommun genom att skriva namnet i sökfältet. Du kan arrangera om listan genom att trycka på pilarna vid tabellrubrikerna kommun och pris. Tabellen är gjord av Peter Sjöholm.

Kommunpris
Vanda1,67 €
Jyväskylä1,79 €
Uleåborg1,86 €
Kervo1,92 €
Tyrnävä1,96 €
Helsingfors2,00 €
Påmark2,10 €
Nokia2,12 €
Lempäälä2,18 €
Träskända2,20 €
Utajärvi2,23 €
Pyhäjoki2,23 €
Hyvinge2,25 €
Rovaniemi2,27 €
Esbo2,28 €
Lahtis2,29 €
Birkala2,30 €
Torneå2,31 €
Kannus2,33 €
Nyslott2,36 €
Pieksämäki2,37 €
Kouvola2,37 €
Idensalmi2,37 €
Hausjärvi2,37 €
Kyrkslätt2,39 €
Saarijärvi2,40 €
Kempele2,42 €
Tammerfors2,49 €
Muhos2,51 €
Nystad2,53 €
Karleby2,54 €
S:t Michel2,55 €
Limingo2,55 €
Akaa2,56 €
Larsmo2,56 €
Rusko2,58 €
Juuka2,58 €
Lemi2,59 €
Imatra2,60 €
Muurame2,61 €
Grankulla2,61 €
Loppi2,62 €
Riihimäki2,64 €
Kalajoki2,64 €
Haapavesi2,65 €
Brahestad2,65 €
Tavastehus2,66 €
Reso2,66 €
Nivala2,66 €
Ii2,66 €
Nurmijärvi2,67 €
Kontiolahti2,67 €
Kankaanpää2,68 €
Lapinlahti2,69 €
Åbo2,70 €
Borgnäs2,71 €
Vesilahti2,72 €
Pihtipudas2,73 €
Janakkala2,73 €
Sagu2,75 €
Kurikka2,75 €
Tammela2,77 €
Lundo2,77 €
Lappo2,79 €
Lojo2,79 €
Kemijärvi2,81 €
Jorois2,82 €
Tusby2,83 €
Kuopio2,83 €
Asikkala2,83 €
Ingå2,83 €
Kajana2,84 €
Björneborg2,84 €
Ylöjärvi2,85 €
Säkylä2,85 €
Seinäjoki2,86 €
Orivesi2,86 €
Tavastkyro2,87 €
Sievi2,87 €
Laukaa2,87 €
Joensuu2,87 €
Masku2,88 €
Valkeakoski2,89 €
Pöytyä2,90 €
Pedersöre2,90 €
Oulainen2,91 €
Sastamala2,92 €
Loimaa2,92 €
Forssa2,93 €
Luvia2,94 €
Högfors2,95 €
Askola2,96 €
Vesanto2,97 €
Taipalsaari2,97 €
Muonio2,97 €
Merijärvi2,97 €
Kaustby2,97 €
Jakobstad2,97 €
Alavus2,98 €
Jockis2,99 €
Siikainen3,00 €
Hollola3,00 €
Ylivieska3,01 €
Somero3,01 €
Orimattila3,01 €
Raumo3,03 €
Reisjärvi3,04 €
Rautjärvi3,04 €
Nousis3,04 €
Siikalatva3,06 €
Parkano3,07 €
Nastola3,08 €
Keitele3,09 €
Sotkamo3,10 €
Laitila3,10 €
Vasa3,10 €
Ranua3,11 €
Joutsa3,11 €
Borgå3,11 €
Kronoby3,11 €
Sastmola3,13 €
Lumijoki3,13 €
Kinnula3,13 €
Pello3,14 €
Pyttis3,14 €
Malax3,14 €
Siilinjärvi3,15 €
Perho3,15 €
Kotka3,15 €
Honkajoki3,15 €
Evijärvi3,16 €
Ruovesi3,17 €
Huittinen3,17 €
Vörå3,17 €
Suonenjoki3,18 €
Siikajoki3,20 €
Padasjoki3,20 €
Iitti3,20 €
Rautalampi3,21 €
Vichtis3,22 €
Taivalkoski3,22 €
Sysmä3,23 €
Rantasalmi3,25 €
Mäntsälä3,25 €
Ilmajoki3,25 €
Leppävirta3,26 €
Kangasniemi3,26 €
S:t Karins3,27 €
Jalasjärvi3,28 €
Petäjävesi3,28 €
Outokumpu3,28 €
Hangö3,28 €
Koski Tl3,29 €
Heinävesi3,29 €
Nykarleby3,29 €
Tervo3,31 €
Pemar3,32 €
Heinola3,32 €
Korsholm3,32 €
Kumo3,33 €
Kangasala3,33 €
Mänttä-Vilppula3,35 €
Kauhajoki3,35 €
Alavieska3,35 €
Keminmaa3,36 €
Alajärvi3,36 €
Pyhäntä3,37 €
Marttila3,37 €
Juupajoki3,40 €
Haapajärvi3,40 €
Nakkila3,41 €
Konnevesi3,41 €
Kauhava3,45 €
Laihela3,46 €
Karstula3,46 €
Hankasalmi3,46 €
Kimitoön3,46 €
Raseborg3,47 €
Punkalaidun3,50 €
Kemi3,51 €
Suomussalmi3,52 €
Villmanstrand3,55 €
Simo3,55 €
Mynämäki3,55 €
Liperi3,55 €
Humppila3,56 €
Jämsä3,58 €
Lovisa3,59 €
Tervola3,61 €
Ypäjä3,62 €
Pälkäne3,62 €
Euraåminne3,62 €
Närpes3,62 €
Hattula3,63 €
Rääkkylä3,65 €
Multia3,66 €
Lieksa3,66 €
Fredrikshamn3,66 €
Harjavalta3,67 €
Paltamo3,68 €
Kiuruvesi3,69 €
Sjundeå3,69 €
Nådendal3,70 €
Salo3,71 €
Sibbo3,71 €
Kyyjärvi3,72 €
Kuusamo3,77 €
Kivijärvi3,78 €
Virolahti3,79 €
Uurainen3,79 €
Varkaus3,80 €
Storå3,81 €
Nurmes3,81 €
Sonkajärvi3,82 €
Mörskom3,82 €
Ulvsby3,84 €
Eura3,84 €
Östermark3,85 €
Vieremä3,85 €
Toivakka3,88 €
Urjala3,89 €
Aura3,89 €
Pargas3,90 €
Storkyro3,91 €
Ristijärvi3,91 €
Kuhmo3,92 €
Ruokolahti3,94 €
Luumäki3,95 €
Puolanka3,96 €
Lestijärvi3,97 €
Hyrynsalmi4,03 €
Toholampi4,06 €
Etseri4,09 €
Vetil4,11 €
Vaala4,11 €
Valtimo4,12 €
Tohmajärvi4,12 €
Kärsämäki4,14 €
Keuruu4,16 €
Äänekoski4,17 €
Kitee4,17 €
Pielavesi4,18 €
Kannonkoski4,18 €
Sodankylä4,20 €
Vehmaa4,21 €
Mäntyharju4,21 €
Kuhmoinen4,22 €
Hirvensalmi4,22 €
Lappajärvi4,24 €
Savitaipale4,26 €
Pyhäjärvi4,32 €
Tövsala4,36 €
Juankoski4,38 €
Juva4,39 €
Karlö4,40 €
Ikalis4,40 €
Hartola4,40 €
Jämijärvi4,44 €
Kittilä4,47 €
Kuortane4,49 €
Pertunmaa4,51 €
Lappträsk4,51 €
Oripää4,52 €
Hämeenkoski4,68 €
Virdois4,70 €
Kolari4,70 €
Kristinestad4,71 €
Ilomants4,75 €
Polvijärvi4,83 €
Kihniö4,83 €
Sulkava4,85 €
Utsjoki5,00 €
Parikkala5,00 €
Karvia5,11 €
Rautavaara5,15 €
Posio5,18 €
Salla5,19 €
Luhanka5,21 €
Tuusniemi5,26 €
Kaskö5,26 €
Kjulo5,29 €
Korsnäs5,29 €
Halsua5,33 €
Kaavi5,41 €
Pudasjärvi5,66 €
Pukkila5,74 €
Övertorneå5,84 €
Gustavs5,93 €
Enare5,97 €
Pyhäranta6,11 €
Enontekis6,19 €
Enonkoski6,25 €
Savukoski6,93 €
Pelkosenniemi7,82 €
Bötom8,03 €
Puumala8,28 €

Artikeln uppdaterad 24.4.2017 kl 15:16 Länken till Molpe skolas lunchsedel är borttagen eftersom sedeln inte har uppdaterats.