Hoppa till huvudinnehåll

Första OSSE-observatören dödad i östra Ukraina

OSSE-observatörer inspekterar en förstörd byggnad i Avdiivka 25.2.2017
OSSE-observatörer inspekterar en förstörd byggnad i Avdiivka 25.2.2017 OSSE-observatörer inspekterar en förstörd byggnad i Avdiivka 25.2.2017 Bild: EPA/VALERI KVIT Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa,Östra Ukraina

En OSSE-medarbetare dödades och en skadades när deras patrullfordon körde på en fordonsmina i den rebellkontrollerade Luhansk-regionen i östra Ukraina.

Österrikes utrikesminister och nuvarande ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Sebastian Kurz bekräftade den dödliga explosionen på Twitter.

"Tragiska nyheter från Ukraina: SMM-patrull körde på en mina. En medlem av OSSE-patrullen dödad, en skadad", skrev Sebastian Kurz.

Enligt OSSE ingick sex OSSE-medarbetare i två bepansrade fordon i den patrull som drabbades av explosionen.

Enligt uppgift är dödsoffret en amerikan

Incidenten ska ha inträffat strax efter klockan tio på söndag morgon nära byn Prysjib som kontrolleras av proryska separatister.

En OSSE-medarbetare dödades och en skadades när deras patrullfordon körde på en fordonsmina i den rebellhållna Luhansk-regionen i östra Ukraina den 23 april 2017.
En OSSE-medarbetare dödades och en skadades när deras patrullfordon körde på en fordonsmina i den rebellhållna Luhansk-regionen i östra Ukraina den 23 april 2017. Bild: Yle Ukraina,Kiev,Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa,luhansk

Nyhetsbyrån Reuters citerar en källa vid det österrikiska utrikesministeriet som säger att dödsoffret var en amerikansk man och att den skadade kvinnan var från Tyskland.

Också Finland ingår i den obeväpnade observationsinsats som OSSE genomför i Ukraina sedan 2014.

Det här är det första dödsfallet bland OSSE-observatörerna sedan uppdraget inleddes.

OSSE vill se en ordentlig utredning av incidenten.

Med hänvisning till ett samtal med chefen för OSSE-missionen i Ukraina, Ertugrul Apakan, skriver Kurz att det behövs en grundlig utredning och att de ansvariga bör ställas till svars för incidenten.