Hoppa till huvudinnehåll

Samhällsklassen spelar stor roll när fransmännen går till val

Dyr sportbil i Neuilly-sur-Seine
I det rika Neuilly-sur-Seine röstar många på den konservativa kandidaten François Fillon. Dyr sportbil i Neuilly-sur-Seine Bild: Yle / Daniel Olin Presidentvalet i Frankrike 2017,Lyxbil,Neuilly-sur-Seine

Det är ett polariserat Frankrike som röstar i den första omgången i presidentvalet. Det finns stora skillnader i hur väljare från olika samhällsskikt resonerar. Vi har träffat människor i både den fattigaste och rikaste staden i Frankrike.

Roubaix nära den belgiska gränsen är en av Frankrikes fattigaste städer, här lever över 40 procent av invånarna under fattigdomsgränsen.

Skorstenar från nedlagda fabriker vittnar om stadens förflutna. I dag har de allra flesta industrierna lagts ner och arbetslösheten i staden är närmare 30 procent, betydligt högre än genomsnittet i Frankrike som ligger på 10 procent.

Roubaix i norra Frankrike
Roubaix i norra Frankrike Roubaix i norra Frankrike Bild: Yle / Daniel Olin Roubaix,Presidentvalet i Frankrike 2017

Philippe bor i en av de stora betongklossarna i stadens utkant, han är sjukpensionerad sedan några år.

- Livskvaliteten är låg, vi lever ett fattigt liv. Folk har inget att göra, det är oroligt och det finns inget jobb och dessutom är kriminaliteten hög.

Philippe kommer att överge vänstern och rösta på Le Pen.
Den tidigare vänsterväljaren Philippe kommer att rösta på Le Pen Philippe kommer att överge vänstern och rösta på Le Pen. Bild: Yle / Daniel Olin Presidentvalet i Frankrike 2017,Frankrike,philippe

Han liksom många andra tidigare vänsterväljare kommer i dag att ta steget längst ut till höger och rösta på Marine Le Pen.

- Jag tror på Marine Le Pen. Hon är den enda som förstår sig på våra problem.

I Roubaix är Le Pen arbetarnas kandidat

Egentligen kommer Marine Le Pen från Paris, hon är född i en av de rikaste stadsdelarna Neuilly-sur-Seine. Men för drygt tio år sedan flyttade ytterhögerledaren sin politiska bas till norra Frankrike.

I kväll håller Le Pen sin valvaka i Hénin-Beaumont i arbetarregionen Pas-de-Calais. Det är här hon har sitt starkaste fäste. Här drar hon nytta av att missnöjet har vuxit sig stort.

- Högern gör inget för oss medan vänstern består bara av småkryp, säger Jean-Claude, en man i 60-årsåldern som vill se förändring.

Aamar i Roubaix röstar på Nationella Fronten
Aamar röstar på Le Pen. Aamar i Roubaix röstar på Nationella Fronten Bild: Yle / Daniel Olin Roubaix,Presidentvalet i Frankrike 2017,aamar

Aamar som jag träffar på parkeringsplatsen utanför den tyska mataffären Lidl menar att det är dags för Frankrike att stänga gränserna.

- Se vad som sker här i Roubaix och runt om i landet. Vi har problem vid våra gränser. Jag röster på Nationella Fronten (Le Pen) även om jag är arab från Algeriet så röstar jag på henne, slår han fast.

I rika Neuilly-sur-Seine finns François Fillons kärnväljare

Drygt 230 kilometer söderut i den förmögna Parisförorten i Neuilly-sur-Seine öppnar sig en helt annan värld. Här mellan skyskraporna i affärsdistriktet La Defense och Paris kärncentrum finns en av Frankrikes rikaste kommuner.

Det faktum att Marine Le Pen är född här är inget som man stoltserar över.

- Jo, hon må vara född här men det var för länge sedan och här hittar du nog väldigt få Le Pen-anhängare, säger en ung välklädd man.

År 2012 röstade över 80 procent av invånarna här på högerns kandidat Nicolas Sarkozy, i år kommer de allra flesta i Neuilly-sur-Seine att ställa sig bakom François Fillon.

- Han är den enda av kandidaterna som är statsmannaaktig, konstaterar den unga mannen.

Fillon har segervittring på nytt

När François Fillon tog en överlägsen seger i högerns primärval i slutet av november var det många som trodde att högerpartiet skulle återta makten i presidentpalatset.

- Jag måste nu övertyga hela landet om att vårt projekt är det enda som kan lyfta oss, sade en segerviss Fillon då.

Valaffisch för François Fillon
Valaffisch för François Fillon Valaffisch för François Fillon Bild: Yle / Daniel Olin François Fillon,Presidentvalet i Frankrike 2017

Men efter det har inget gått som planerat för Fillon.

Från att ha varit favorit till presidentposten misstänks han nu för att ha anställt sin fru som parlamentsassistent, ett arbete som hon aldrig ska ha utfört. Det pågår som bäst en polisutredning mot Fillon.

Dessutom misstänks han ha tagit emot mutor i form av dyra kostymer och lyxklockor.

Men bland Frankrikes övre samhällsskikt verkar det här inte vara ett problem.

François stöder sin namne François Fillon i presidentvalet
François stöder sin namne François Fillon i presidentvalet Bild: Yle Presidentvalet i Frankrike 2017,Frankrike,francois

- Det han har gjort är inte förbjudet enligt lag, jag anser att Fillon är oskyldig, har har det överlägset bästa valprogrammet och det är alldeles självklart att han får min röst, säger François.

Beatrice är av samma åsikt, hon berättar att livet i Neuilly-sur-Seine är bra men det kunde vara ännu bättre ifall Fillon skulle styra landet.

- Det handlar om ett försök att förstöra hans kampanj. Det är vänstermedia som vill svartmåla honom. Jag tror fortfarande att han kan gå vidare till finalomgången och vinna valet.

Osäkra väljare bland både fattiga och rika

I dagens presidentval finns det fyra huvudkandidater som kämpar om de två platserna i finalomgången

Förutom François Fillon och Marine Le Pen kämpar radikala vänsterns Jean-Luc Mélanchon och mittenkandidaten Emmanuel Macron om att ta sig till finalomgången.

Att det är så jämnt i täten är unikt i fransk presidentvalshistoria. Opinionsmätningarna ger vid handen att Le Pen och Macron skulle gå vidare.

Men antalet osäkra väljare är stort, upp till 30 procent, och det gäller att ta opinionsmätningarna med en stor nypa salt.

Både bland Frankrikes fattiga och rika finns det väljare som ännu inte har bestämt sig.

- Jag bestämmer mig i sista stund. Jag är ännu osäker. Det är väldigt svårt i år, kanske Fillon, få se, säger Christine i Neuilly-sur-Seine i Paris.

I Roubaix menar Stephanie att hon kommer att bestämma sig i sista sekund.

- Jag har ännu inte bestämt mig. Jag överväger fortfarande hur jag ska rösta. Le Pen känns nog aningen för radikal, men få se.

Det är de här osäkra väljarna som kan komma att avgöra dagens spännande val. Det är ett splittrat Frankrike som väljer ny president.

Läs också