Hoppa till huvudinnehåll

Stefanie Hagelstam satsar helhjärtat på crossfit: ”Jag vill bli bäst i Finland”

Stephanie Hagelstam
Stefanie Hagelstam tränar två gånger per dag sex gånger per vecka. Stephanie Hagelstam Bild: Yle / Christian Vuojärvi crossfit,stefanie hagelstam

Stefanie Hagelstam har hittat sin passion i livet. För fyra år sedan tog hon sina första steg inom crossfit – numera är hon en av Finlands bästa i grenen. Det har gått helt okej men mina mål är högt uppställda, säger hon.

Crossfit har på tio år blivit en populär motionsform i Finland. Från att ha varit en obskyr gren för bara tio år sedan är crossfit numera väletablerad med över 15 000 utövare.

Stefanie Hagelstam satsar avsevärt mer seriöst på crossfit än den stora majoriteten av dem. Hon gör två träningspass på två timmar sex gånger per vecka och deltar i crossfittävlingar i Finland.

– Jag har tävlat i några år och det har gått helt okej men mina mål är högt uppställda. Jag vill bli bäst i Finland och det är helt möjligt. Når jag dit så får vi se vad som händer efter det, säger hon.

Stefanie Hagelstam under Winter War-tävlingen 2017.
Stefanie Hagelstam under Winter War-tävlingen i Tammefors i februari. Stefanie Hagelstam under Winter War-tävlingen 2017. Bild: Winter War 2017 / Valtteri Nygren crossfit,stefanie hagelstam

Crossfittävlingarna kan verka komplicerade för ett otränat öga. Deltagarna får oftast veta först under tävlingsdagen vilka de olika grenarna är.

– Det är alltid lite skrämmande. Du måste vara redo för vad som helst, säger Hagelstam.

Vad kan tävlingarna gå ut på?

– Man testar olika delar av den fysiska konditionen. Det kan till exempel vara fem grenar på en dag. En gång har det varit halvmaraton på roddmaskinen. Jättetråkigt, men det testar din uthållighet. Det är inte den bästa grenen för sådana som är muskulösa som jag.

– I en tävling gick en gren ut på att simma och springa. Det tog ungefär en halv timme. En gren kan vara tyngdlyftning och den som lyfter mest vinner. Det tycker jag mest om, det vill säga stora vikter. Men det kan också handla om att gå 20 meter på händer så snabbt som möjligt eller räckhäv.

– Man behöver inte vinna en enda gren för att vinna tävlingen. Den som är i bäst balans, det vill säga bra på allt vinner.

Håller FM-nivå i tyngdlyftning

Tack vare framstegen i crossfit har Stefanie Hagelstam också deltagit i tävlingar i tyngdlyftning. Hon placerade sig på fjärde plats i klassen under 75 kilogram i FM i Rovaniemi i februari

– Tyngdlyftningen har fått mer uppmärksamhet och utövare tack vare crossfit. Då jag hade hållit på i ett par år märkte jag att tyngdlyftningen är en stark gren för mig. Resultaten har hela tiden gått uppåt. Jag tycker om att göra det vid sidan om crossfit, berättar hon.
Öppna Instagram-inlägget
Har du någonsin stött på fördomar mot att du håller på med tyngdlyftning?

– Jag spenderar så mycket tid med människor som håller på med tyngdlyftning så jag tycker förstås att det är fullständigt normalt att kvinnor har muskler. Men delvis är det fortfarande tabu att kvinnor lyfter stora vikter. Vissa människor tycker antagligen att det inte passar för kvinnor. Men fördomar finns till för att brytas, säger Hagelstam med ett leende på läpparna.

Stefanie Hagelstam under FM i tyngdlyftning 2017.
Stefanie Hagelstam var fyra i FM i tyngdlyftning i vintras. Stefanie Hagelstam under FM i tyngdlyftning 2017. Bild: FM i tyngdlyftning 2017 / Jarno Tiainen tyngdlyftning,stefanie hagelstam

Stora framsteg på kort tid

Yle Sporten träffar Stefanie Hagelstam i ett crossfitgym i Helsingfors och det blir genast tydligt att hon spenderar en stor del av sin tid i ”boxen”, som utrymmet kallas på crossfit-slang.

Hon känner alla andra stamkunder och hon presenterar rutinerat både rörelser och utrustningen. Hennes muskulösa kropp vittnar om att hon har satsat stenhårt, men inte så länge som man kunde tro.

– Jag är 27 år och jag har varit förvånad över att jag i den här åldern kunnat göra så stora framsteg utan att ha en stark idrottslig bakgrund. Jag trodde tidigare att man var tvungen att börja som femåring om man ville bli finländsk mästare i tyngdlyftning eller crossfit. Det skulle vara ett stort plus, men man kan få jättebra resultat fast man börjar som vuxen, säger hon.

Stefanie Hagelstam
Stefanie Hagelstam vistas en stor del av sin tid i crossfitgymmet i Tölö i Helsingfors. Stefanie Hagelstam Bild: Yle / Christian Vuojärvi crossfit,stefanie hagelstam

Crossfit har påverkat gymkedjorna

Då crossfit var en ny motionsform i Finland ansågs grenen vara extrem. Det förekom bland annat rykten om att folk ofta spydde av utmattning under träningspass.

Stefanie Hagelstam poängterar att hon aldrig spytt i samband med en träning även om hon pressat sig hårt. Men hon medger att crossfit är en ganska intensiv gren.

Hon säger att man ska vara förberedd på att det bränner i musklerna och att man blir jätteandfådd.

– Det stora plusset är att man snabbt kommer i bättre form. Det känns tungt men man får snabbt resultat, svarar hon på frågan om varför crossfit blivit så populärt.

– En annan orsak är att det inte finns speglar i crossfitgymmen. Det handlar mera om känslan. Att du blir starkare och att du mår fysiskt och mentalt bättre. Dessutom är det mångsidigt. Man blir stark, snabb, smidig och uthållig.

Det har under årens lopp funnits många "fitnessflugor" som aerobics, spinning och zumba. Tror du att crossfit är här för att stanna?

– Det att man inte använder maskiner har blivit jättepopulärt. Det ser man vid alla stora gym. Det är stänger och fria vikter som dominerar nuförtiden. Det är det som crossfit handlar om och delvis på grund av crossfit har gymmen anpassat sitt utbud.

– Den här stilen kommer att finnas länge. Det vill säga att man använder hela kroppen och inte maskiner. Jag ser inte att de trender som crossfit har skapat skulle försvinna.

Vad anser du om bikinifitness?

– Jag har lite svårt att förstå att du tävlar med ditt utseende och inte med det vad din kropp kan göra. Att någon bedömer hur rund din rumpa är och hur mycket dina muskler syns. Jag tycker att det är tufft att ha muskler och jag skulle inte vilja ha en annorlunda kropp än vad jag har nu. Men det är bara en sidoprodukt. Det viktiga för mig är vad du kan lyfta och vad din fysiska kondition är.

– I bikinifitness kanske man svälter sig lite före tävlingarna och jag har lite svårt att förstå det. Kanske det är lite mer av en konstform än en idrottsgren.