Hoppa till huvudinnehåll

”Det är tungt att vinna VM varje lördag då man vanligtvis bara gör det en gång per år”

Fredrik Smulter på tränarbänken i Malax IF, december 2016.
Fredrik Smulter på tränarbänken i Malax IF, december 2016. Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist ishockey,Fredrik Smulter,malax if

Styrkelyftaren Fredrik Smulters Malaxhjärta fick honom att börja träna hockeylaget Malax IF i divison 3. Det har tärt på styrkelyftssatsningen. Jag har tränat mindre, tävlat mindre, ätit mindre och sovit mindre, säger Smulter till Yle Sporten.

Fredrik ”Tjuren från Malax” Smulters hjärta klappar för sin hemort. Smulter satte sig i tränarbåset i höstas och förde Malax IF från division 3 till division 2.

– Hockey är kärt och Malax är kärt. Min tränarbakgrund är från F-juniorer 1999 eller 2000 och jag hade genast att göra med mycket erfarna spelare, säger Smulter, som erkänner att det första tränaråret var mycket mentalt tungt.

Öppna Instagram-inlägget

Var det tyngre än du förväntade dig?

– Kanske lite. Det är tungt när man ska vinna VM varje lördag, då man är van att vinna det en gång per år. Att ha samma inställning och vilja hela tiden och att bära det praktiska ansvaret tär på.

Tvingades kompromissa

Att kombinera tränarrollen med elitsatsningen i styrkelyft var inte helt oproblematiskt. Smulter säger att han åt mindre, tränade mindre, sov mindre och gick också ner i vikt. Inställningen för styrkelyft har inte ”varit helt 100”, som Smulter uttrycker det.

– Det var tungt, men fruktansvärt roligt, jag hade aldrig bytt bort det. En otroligt mäktig upplevelse.

Nu när Smulter fått lite andrum och paus från ishockeyn har det gått bättre.

– Senast i dag gjorde jag två reps på 283 i klassisk bänkpress. Det var stabilt och lätt, så bra som det någonsin varit.

Öppna Instagram-inlägget

Siktet inställt på EM och nytt världsrekord

Nu kretsar Smulters tankar i stället kring EM i augusti. Då jagar Smulter nya rekordnoteringar.

– Jag åker dit för att ta guld och lyfta nytt världsrekord.

Smulter intygar att toppsatsningen i styrkelyft fortsätter, trots parallellsatsningen på hockey.

– Styrkelyftningen ger mig bröd på bordet. Men jag älskar också hockey och Malax. Det finns en bra talko- och laganda. Det är fula ord, men man går ut i krig tillsammans.

Öppna Instagram-inlägget

Öppna Instagram-inlägget

Läs också