Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar i S:t Karins kräver frisk skolmiljö – vill ha barackskola i höst

korridor i S.t Karins svenska skola
korridor i S.t Karins svenska skola Bild: Yle/Monica Forssell s:t karins svenska skola

Nu har de fått nog med den dåliga luften i skolorna. Föräldrarna vill ha nytt skolhus och i väntan på det kunde skolan verka i baracker.

Föräldrar i skolorna S:t Karins svenska skola med förskola och Hovirinnan koulu har startat en protestlista där de kräver att eleverna flyttas till temporära utrymmen i form av modulhus från och med skolstarten i höst.
Vidare kräver de att kommunen inleder planering av ett nytt skolhus i Hovirinta för både svenska och finska elever. Senast år 2019 borde det stå klart och omfatta även ett svenskt högstadium, eftersom antalet svensk- och tvåspråkiga familjer hela tiden ökar i S:t Karins.

Föräldrarna pekar på en enkät som tyder på att över hälften av eleverna lider av olika symptom i luftvägarna, huvudvärk, illamående och trötthet. Ett ytterligare varningstecken de pekar på är att ett av klassrummen stängdes efter att både elever och personal uppvisat symptom efter att ha vistats i rummet.

Två möten i kväll

I kväll samlas stadsstyrelsen i S:t Karins för ett extrainsatt möte. Mötets enda ärende är en utredning om skicket på skolfastigheten.

Hem och skola i S:t Karins har kallat föräldrarna till möte på måndag klockan 18.00 för att informera och diskutera situationen. Senare i veckan ska stadens fastighetsverk besöka skolan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland