Hoppa till huvudinnehåll

Johan Aaltonen: Ny kanalkompis för Yle Fem

Johan Aaltonen
Johan Aaltonen Bild: Yle / Heli Sorjonen radio x3m

“Yle Fem får en ny kanalkompis” löd rubriken på det brev med programinformation som skickades ut från Yle för några dagar sedan och i dag, måndag, är förändringen verklighet.

Det praktiska arbetet med att sända Yle Fem och Yle Teema på samma kanalplats har pågått i flera månader och i dag kör den nya kanalen igång med bland annat en omtalad isländsk dramaserie i tablån.

Under den senaste tiden har jag fått många oroliga frågor om vad det egentligen är som händer med Yle Fem. De flesta har handlat om specifika program, som Efter nio, Tv-Nytt, BUU-klubben och Skavlan, men en del tittare har också fört fram en oro om att förändringen görs av språkpolitiska skäl eller att den görs för att försämra det svenskspråkiga utbudet.

Jag upprepar gärna mitt svar om att så inte är fallet.

Ett faktum är att medievanorna har förändrats dramatiskt under de senaste åren och det finns inga tecken på att den förändringen skulle stanna av. Speciellt bland de yngre blir traditionell tv ett allt mer främmande begrepp.

Och då handlar det inte bara om tonåringar utan också bland betydligt äldre är det mycket vanligt att man ser på tv-innehåll på Youtube, Netflix, Arenan eller någon annan videotjänst på webben.

Vi på Yle ska även i framtiden erbjuda tittarna högklassiga tv-program på traditionell tv, men samtidigt ska vi också erbjuda program för dem som inte har en tv-apparat eller inte vill vara bundna till tv-tablåer.

Det förutsätter att vi fortsätter satsa på tv-kanalerna men också på den stadigt växande Arenan, vilket är en av orsakerna till den förändring som nu görs.

Från och med i dag har Yle Fem alltså en ny kanalkompis. I stället för SVT World, som lägger ner sina sändningar, bildas samboförhållandet med Yle Teema och de båda kanalernas program kommer från och med nu att finnas på kanalplats 5.

För Femmans del innebär det bland annat att många programrepriser flyttar från kvällarna till Arenan och en del program byter sändningstid. Samtidigt betyder det också att mängden SVT-program minskar, men de populäraste programmen från SVT kommer att finnas kvar på Yles kanaler också i framtiden.

Också övriga nordiska program kommer att finnas kvar på Yle Fem, som fortfarande är världens mest nordiska kanal.

I flera år har Yle Fem samsats med SVT World på kanalplats 5 och det förhållandet har varit fint. Jag är ändå övertygad om att samboförhållandet mellan Yle Fem och Yle Teema kommer att bli minst lika bra med högklassiga program från morgon till kväll.

I samma veva blir det också fler svenskspråkiga program på Yles övriga tv-kanaler, vilket förhoppningsvis bidrar till en ökad förståelse för tvåspråkigheten.

Johan Aaltonen
tf mediechef på Svenska Yle

Har du frågor om Yle Fem, kanalplatsen Yle Teema & Fem och dess utbud? Chatta med oss i dag måndag, 24,4, och tisdag, 25.4. kl. 19-20. Chatta på svenska på svenska.yle.fi och på finska på yle.fi/aihe/yle-teema.