Hoppa till huvudinnehåll

Joni Wiman slutar köra rallycross i USA – framtiden oviss

Joni Wimans bil flyger i luften i ett rallycrosslopp.
Joni Wiman körde en Honda Civic säsongen 2016. Joni Wimans bil flyger i luften i ett rallycrosslopp. Bild: Red Bull Rallycross,bilsport,motorsport,Joni Wiman,Västnyland,Raseborg,Pojo, Raseborg,Honda,Red Bull Racing Team

Joni Wiman från Pojo kommer inte att köra i Global Rallycross-serien i USA under kommande säsong. Yngre förmågor tar över. Nu är det oklart var Wiman kör.

En smått uppgiven Joni Wiman säger att han inte vet vad han gör kommande säsong. Det enda som är klart är att Wiman inte fortsätter i Global Rallycross (GRC).

- Stallets sponsor Red Bull ville ha yngre förare till stallet. Jag fick inte plats, säger Wiman som körde fyra säsonger i amerikanska rallycrosserien.

Vinnarbilen tas ifrån Wiman

Wiman menar att avbrottet inte alls beror på interna stridigheter. Själv skulle han gärna ha fortsatt.

Stallet fick ny bil under förra säsongen. Wiman var med och utvecklade Honda Civic-bilen till en skaplig rallycrossbil. Wiman menar att stallet kunde vinna med bilen. Nu blir arbetet på hälft.

- Vi fick Honda-bilen att fungera ganska bra i slutet av säsongen. Och jag som förare jobbade hårt med den. Det skulle ha varit roligt att fortsätta när jag själv varit med och byggt bilen så där bra.

Joni Wiman kör rallycross
Joni Wiman har vunnit både klasserna Lites och Supercar i GRC-serien. Joni Wiman kör rallycross Bild: Yle/ Christopher Marins rallycrossförare

På hösten 2016 var allt klart. Wiman skulle fortsätta även säsongen 2017. Det nya beskedet kom i februari i år.

- Dessutom kom beskedet så sent, så det är svårt att hinna anmäla sig till en full serie.

Tiotusentals euro per tävling

Wiman har troligtvis teknisk kapacitet att köra i världsmästerskapsserien, men den är otroligt dyr.

- Det kostar 50 000 euro att köra en deltävling. Det är sjuka priser. Det är så gott som omöjligt att få ihop sådana summor i Finland.

Nu behövs rallycross-kollekten

Wiman är med i Marcus Grönholms stall Team GRX. Niclas Grönholm kör redan i serien och blev en poäng i från semifinal under veckoslutets (21.-23.4) tävlingar i Portugal. Det är oklart i fall Wiman lyckas delta i någon deltävling.

- Vi funderar med Marcus varifrån vi kunde få pengar att köra två eller tre deltävlingar i VM-serien, säger Wiman.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland