Hoppa till huvudinnehåll

Kim Berg är årets österbottning

Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa.
Kim Berg. Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist kim berg

Kim Berg, eldsjälen bakom kampen för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus, är årets österbottning. Han fick sitt pris på landskapsfullmäktiges möte i Vasa på måndagen.

Kim Berg är en av dem som stått högst på barrikaderna i kampen för omfattande jour på Vasa centralsjukhus. Han var med och arrangerade demonstrationen för 12+1-modellen på Vasa torg - en manifestation som lockade runt 10 000 österbottningar. Kim Berg höll också i trådarna för namninsamlingen för centralsjukhuset. Totalt 69 158 personer skrev på medborgarinitiativet, som överräcks till riksdagen den 10 maj.

- Det känns nog superbra. Det är en väldigt stor ära och en bra lön för allt arbete med sjukhuset. Det ger nya krafter för en fortsatt kamp, säger Berg.

Berg, som kommer från Vasa, fick över 40 procent av rösterna i omröstningen. På andra plats kom Thomas Snellman från Pedersöre, mannen bakom de så kallade reko-ringarna. Strax därefter, på tredje plats, kom Lina Teir. Hon kommer från Kristinestad och har startat kampanjen We see you, som jobbar för de asyslsökandes rättigheter.

Årets österbottning utsågs i samarbete med Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten, Jeppis Weekly, Vaasan Ikkuna och Suupohjan Sanomat. Omröstningen skedde via SMS och per post. Totalt gavs över 1700 röster.

Österbottens förbund har utsett Årets österbottning sedan år 2004. Personen ska genom sin verksamhet ha främjat samhörigheten i landskapet, landskapets ekonomiska utveckling eller den österbottniska kulturen.

Uppdaterad 16:15 med en kommentar av Kim Berg

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten