Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan Borgå energis kunder också hyra vindkraft

Vindkraftverk
Illustrerande arkivbild. Vindkraftverk Bild: Yle/Linus Hoffman vindkraftverk,vindkraft,mölla

Bolaget är först i Finland med att hyra ut vindkraftsandelar åt sina kunder. Borgå energis kunder kan alltså producera vindel utan att själva investera i tekniken.

Borgå energi hyr redan ut solenergi på samma sätt. Elen som vind- eller solkraftsandelen producerar får man sedan till godo på sin elfaktura.

– En vindkraftsandel producerar ungefär den mängd energi som ett kombiskåp med kyl och frys förbrukar i genomsnitt per år. Man kan naturligtvis hyra fler andelar, säger Jukka Rouhiainen som är utvecklings- och miljödirektör på Borgå energi.

Vind och sol på samma ställe

Vindparken finns i Mäkelänkangas i Fredrikshamn, på samma ställe där Borgå energi i fjol lät bygga Finlands största markmonterade solkraftverk i samarbete med sju andra energibolag.

Enligt ett pressmeddelande från Borgå energi var det ett genomtänkt beslut att bygga vind- och solkraft på samma ställe.

Det föds mycket solenergi på sommaren medan vindmöllorna producerar bra på vintern. Produktionsformerna stöder alltså varandra.

Satsning på förnybar energi

Borgå energi ville erbjuda sina kunder ett lätt och förmånligt sätt att komma i gång med produktion av förnybar energi.

– Borgå energi har under de senaste åren investerat stort i grön energi. All el vi säljer är förnybar till 100 procent. Nu vill vi hjälpa våra kunder att göra betydande miljögärningar, säger Jukka Rouhiainen i pressmeddelandet.

Parkens effekt är 8 MW och den producerar i sin helhet ungefär 20 GWh energi i året.

Mängden motsvarar det årliga energibehovet av ungefär 6 000 medelstora höghuslägenheter.

Läs mera:

Hyr en egen solpanel till priset av en kopp kaffe

För en liten slant är det möjligt för Borgå Energis kunder att hyra en egen solpanel i Fredrikshamn. Investeringen kan främst ses som en symbolisk handling för en hållbarare energiproduktion.

Läs också