Hoppa till huvudinnehåll

”OS skulle vara roligt” – tolvårige Oliver vill gå i idolernas fotspår

Oliver Pada har i år tagit medalj i Europas största brottningsturnering för juniorer. I framtiden drömmer han om en plats i landslaget och att få tävla i OS – som idolerna Rami Hietaniemi och Marko Yli-Hannuksela.

Tolvårige Oliver Pada från Kvevlax i Korsholm har hållit på med brottning sedan han var fyra år gammal. Han fick upp ögonen för sporten via sin pappa Tomas arbetskollega och nu är det full satsning som gäller.

Oliver har några riktigt starka år bakom sig med segrar både i tävlingar i Finland och utomlands. 2017 har så här långt också varit ett riktigt lyckat år.

I månadsskiftet mars/april knep han en bronsmedalj i Tallinn Open som är Europas största brottningsturnering för juniorer.

– Det var riktigt roligt. Jag hoppades på en medalj, och det fick jag så jag är glad. Det var hårda matcher och tiden tog ofta slut så det var den som hade mest poäng som vann, säger han till Yle Sporten.

Öppna Instagram-inlägget

Tränar tre gånger i veckan

Förutom bronset i Tallinn Open lyfter Oliver också upp guldet i de nationella skolmästerskapen förra året som en av hans största meriter.

Oliver tränar tre gånger i veckan och veckosluten är ofta vigda för tävlingar eller läger.

– Man får bra kondition och blir stark av brottning och så får man lära sig olika grepp. Ska man bli bra på brottning så måste man kunna många olika grepp.

Vad är du bäst på?

– Ett grepp som kallas för ”juntta”. Det är då man får ner motståndaren på mage, lägger armarna runt och sedan lyfter man upp och kastar. Det tycker jag om att göra, säger han.

Vad är svårast?

– Det är att ha fötterna på rätt sätt då man kastar, annars kan det gå riktigt dåligt, säger han.

Oliver Pada
Oliver Pada Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist brottning,pada

Vill komma med i landslaget

På frågan om vilka brottare som är Olivers förebilder svarar han Rami Hietaniemi och Marko Yli-Hannuksela. Oliver har också fått värdefulla tips av den flerfaldiga mästerskapsmedaljören Yli-Hannuksela på ett träningsläger förra våren.

– Det var egentligen ett läger för äldre killar men jag fick också komma med. Det var riktigt roligt att vara där och träna. Vi lärde oss nya grepp och teknik, säger han.

Oliver hoppas en dag få gå i idolerna fotspår och tävla i stora mästerskap.

– Jag skulle vilja komma med i landslaget och få tävla för Finland. Det skulle vara roligt att tävla i OS, säger han.

OS är ett mål för framtiden, nu är det andra tävlingar som gäller och närmast står skolmästerskapen.

– Det satsar jag hårt på, jag ska försöka ta en medalj, säger han.

 • "Man har lindrig respekt för demokratins regler" - nu ska Kårkullas styrelse avsättas, igen

  Bråket inom Kårkulla samkommun fortsätter.

  Trots att fullmäktige har förtroende för samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt, och trots fullmäktiges önskan om samarbete, röstade styrelsen på nytt om Ulfstedts förtroende. Elva fullmäktigeledamöter har därför lämnat in ett initiativ om att "med det snaraste sammankalla ett extra fullmäktigemöte med uppgift att avsätta den nuvarande styrelsen och i dess ställe tillsätta en ny funktionsduglig styrelse".

 • Hätsk ton i vaccintvisten mellan EU och Astra Zeneca

  Strider mot texten och andan i avtalet

  Ordkriget mellan EU och läkemedelsbolaget Astra Zeneca trappades upp under onsdagskvällen. EU vägrar att acceptera bolagets förklaringar till de försenade leveranserna, samtidigt som bolaget bland annat hänvisar till produktionsproblem och avtal med andra köpare.

 • HIFK kammade noll i Åbo – TPS tog sin femte raka seger

  Lukko toppar tabellen i ligan.

  TPS har bra flyt i FM-ligan i ishockey just nu. I onsdagskvällens drabbning hade gästande HIFK inte mycket att säga till om. TPS-keepern Andrej Karejev plockade samtliga 29 skott på mål och TPS klättrade förbi HIFK i tabellen.

Läs också