Hoppa till huvudinnehåll

Reformen inom yrkesutbildningen går vidare till riksdagen

Yrkesexamensmössor
Yrkesexamensmössor Bild: Tobias Sjöman/Prakticum Yrkesexamen,yrkesexamina,yrkesinriktade läroanstalter,prakticum,Mössa

Regeringen har godkänt sin proposition om yrkesutbildningsreformen som nu går vidare till riksdagen. Men det är oklart om Sannfinländarna får igenom sitt krav på frivillig skolsvenska.

Reformen i yrkesutbildningen behandlades på måndagen i statsrådet och går nu enligt planerna vidare till riksdagen.

Det är den största utbildningsreformen på två decennier, säger undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet framgår det ändå inte om Sannfinländarna får igenom sitt krav på att försöken med den frivilliga skolsvenska utvidgas.

Förra veckan framkom det uppgifter om att Sannfinländarna bromsat yrkesutbildningsreformen med anledning av att språkexperimentet fördröjts. Sannfinländarna ville varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho medgav att språkfrågan är viktig men avböjde att kommentera vad han kallade för regeringens inre angelägenheter.

Färre avbrott i studierna och längre praktiktider

Lagpaketet för yrkesutbildningsreformen var klart redan i början av april och målet är att den nya lagen ska träda i kraft vid årsskiftet.

Reformen genomförs i samband med nedskärningarna i finansieringen av yrkesutbildningen. Regeringen kom ifjol höstas överens om att spara 190 miljoner euro i yrkesutbildningen.

Penslar och målfärg
Penslar och målfärg Bild: Yle måla

Reformen ska öka lärandet på arbetsplatserna, det vill säga praktiktiderna, samt minska på närundervisningen i yrkesinstituten.

Antalet examina minskar från nuvarande 360 till 150 examina. Den studerande får även större valfrihet att specialisera sig inom examen.

Grunderna för finansieringen ändras så att systemet ska sporra till att minska avbrotten i studierna, öka praktiktiderna, förkorta utbildningstiderna och rikta utbildningen till områden där det finns ett större behov av arbetskraft.

– Reformen innebär att vi kan svara på arbetslivets förändrade utbildningsbehov mer flexibelt än tidigare. Individuella studievägar och ett närmare samarbete med arbetslivet ökar utbildningens genomslag och stärker sysselsättningen bland studerande, säger Grahn-Laasonen.

Undervisningsminister Sanni Grahn Laasonen: Försök att slopa skolsvenska
Sanni Grahn-Laasonen Undervisningsminister Sanni Grahn Laasonen: Försök att slopa skolsvenska Bild: Tommi Parkkinen/Yle Sanni Grahn-Laasonen,Utbildningsminister

Den nya lagstiftningen minskar också överlappningen i det administrativa arbetet.

Minister Grahn-Laasonen kommer att presentera reformen vid en presskonferens klockan 17 i samband med regeringens halvtidsöverläggning.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes