Hoppa till huvudinnehåll

"Sanningen om västmetron kommer ännu fram"

Metrostationen i Hagalund, staket längs med perrongen
Koncernsektion vill har fram sanningen om västmetron. Metrostationen i Hagalund, staket längs med perrongen Bild: Yle/Helena von Alfthan Västmetron,hagalunds metrostation

Esbo stad vill att orsakerna till bugdetöverskridningarna och fördröjningen med Västmetron ska offentliggöras. Det här allra senast när det första skedet med metron är klart.

Länsimetro Oy valde tidigare att hemligstämpla en rapport där dessa problem framgår.

Hemligstämplandet sväljs inte med hull och hår

Esbo stadsstyrelses koncernsektion sväljer inte det beslutet hur som helst. Som största ägare av Västmetron anser staden att materialet ska bli offentligt genast då man kan vara säker på att det inte skadar bolaget eller Esbo ekonomiskt.

- Vid något skede kommer allting fram, säger koncernsektionens ordförande Teemu Lahtinen, (Sannf). Det viktigaste är att Esboborna inte ska behöva lida av det till exempel i form av möjliga rättegångskostnader.

Teemu Lahtinen, sannfinländare i Esbo fullmäktige
Koncernsektionsordförande Teemu Lahtinen vill ha fram sanningen. Teemu Lahtinen, sannfinländare i Esbo fullmäktige Bild: Yle/Helena von Alfthan teemu lahtinen

Enligt Lahtinen var såväl koncernsektionen som tjänstemannakåren eniga om det här beslutet.

Skylt på väsmetrostationer.
Efter att första skedet är över, ska rapporten offentliggöras. Skylt på väsmetrostationer. Bild: yle/Antti Kolppo Västmetron

Egen utredning i Esbo

Nu inleds en skild revision i Esbo angående problemen med metroprojektet. Syftet är bland annat att ureda stadens möjliga roll i det hela.

- Vi talar inte bara om företaget, konsulterna och byggföretagen utan också om hur staden har fattat beslut, säger Teemu Lahtinen. Nu tas hela processen i beaktande och vi undersöker vad som gått fel och om det kanske går att åtgärda felen.

Förbjudet att gå skylt på Hagalunds metrostation
Esbo utreder sin egna roll i det hela. Förbjudet att gå skylt på Hagalunds metrostation Bild: Yle/Helena von Alfthan Västmetron

Revisorerna får den hemligstämplade rapporten som Länsimetro Oy har beställt och hemligstämplat som grund för sitt arbete. De har meddelat att det kommer att ta minst två månader att slutföra revisionen.

Artikeln översatt från Yle Uutiset Länsimetron ongelmien syyt näkevät vielä päivänvalon – "Jossain vaiheessa tämä julkaisu tulee"skriven av Maija Mokkila.