Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsföretagare oroliga för möjlig färjstrejk: "Nästan katastrof"

Landsvägsfärjan Falcon på väg från Nagu i morgontrafiken.
Landsvägsfärjan Falcon på väg från Nagu i morgontrafiken. Bild: Yle/Rolf Granqvist landsvägsfärja bergö

En färjstrejk skulle vara katastrofal för många företagare i skärgården. En rundringning till företagare i skärgården visar att många är oroliga.

- Det är nog ett väldigt stort problem, man kan väl säga att det nästan är katastrof ifall det inträffar. Det säger köpmannen Jörgen Eklund, som driver butiker i Nagu och Korpo.

Enligt Eklund har också själva strejkhotet redan inverkat på verksamheten.

- Vi får ju inte varor över huvudtaget om det här blir av på fredagsmorgonen. I princip borde vi redan på måndagen ha haft vetskap om det här. Vi har en leveranstid på två dygn och vi får inte heller varor varje dag. Vi ser väldigt mörkt på den här situationen, fortsätter Eklund.

Färjan till Houtskär.
Färjan till Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus Skärgård (musikstycke),färja till houtskär

Enligt Eklund har man förberett sig på en eventuell strejk genom att köpa in mer torrvaror. Däremot är det svårare med färskprodukterna, som endast håller några dagar.

Eklund är också orolig för hur strejken skulle inverka på kundmängden över valborg.

- Klart att det har en inverkan. Nog blir det ett minus i kassan ett sånt här veckoslut. Valborg är visserligen inte en skärgårdshelg, men det kommer alltid ut människor under den här årstiden, så det blir ett klart bortfall i försäljningen.

Stor oro för strejken bland företagare

Även turismföretagaren Mikael Granqvist, som driver ett familjehotell i Nagu, är oroad över situationen.

- Vi är ganska oroliga. Jag har talat med andra kolleger i skärgården och vi är mycket oroliga över de bokade turistgrupper, som borde åka över på fredag men som inte kan komma över ifall strejken blir verklighet. Det gör ju förbindelserna till skärgården ännu mer sårbara, säger Granqvist.

Bil som väntar på att köra ombord på färjan till Pargas
Bil som väntar på att köra ombord på färjan till Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus förtur

Hur stor förståelse har du för strejken?

- Det är lite tvetydigt. Jag har inte satt mig in så mycket i förhandlingarna i sig. Men det är fel att man kan strejka genom att stänga av en landsväg, fortsätter Granqvist.

Stor inverkan både för företagare och samhället

Transportföretagaren Bengt Andersson säger att läget är allvarligt, om strejken blir långvarig.

- Strejken inverkar på hela företaget men i synnerhet på den delen av företaget som sköter transporter från och till skärgården. Vi kör med tre bilar dagligen från och till staden och skärgården. Inverkan är katastrofal om vi inte kommer över, säger Andersson.

- Det gäller bland annat mediciner till Nagu och annat som är kritiskt för samhället. Också soptransporter från skärgården till Åbo, säger Andersson.

Om inga varor körs så är det en katastrof både för företaget och samhället, säger Andersson.

- Det tär nog hårt på ekonomin om vi skulle stå på stället i en månad.