Hoppa till huvudinnehåll

Statsministern: Regeringens rörelseutrymme är litet eller obefintligt

Regeringspartiernas ledare har samlats till överläggningar i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo.
Regeringspartiernas ledare har samlats till överläggningar i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander Regeringen Sipilä,Juha Sipilä,Petteri Orpo,Timo Soini,Villa Bjälbo

Regeringspartiernas ledare är samlade till regeringens halvtidsgranskning i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo. Den viktigaste frågan är enligt statsminister Juha Sipilä (C) att höja sysselsättningsgraden.

- Gällande sysselsättningen vet vi att ytterligare åtgärder behövs, säger statsminister Sipilä.

Enligt regeringsprogrammet ska sysselsättningsgraden höjas till 72 procent. För närvarande är den bara 69 procent.

Regeringen behandlar vid dagens förhandlingar fyra olika helheter:

  1. Säkerheten, omvärlden har förändrats.
  2. Kunnande, tillväxt och sysselsättning
  3. Omsorg, särskilt unga marginaliserade
  4. Reformer

Sannfinländarnas ordförande, utrikesminister Timo Soini, tror att den största armbrytningen kommer att gälla pengar. Statsminister Juha Sipilä håller med.

- Rörelseutrymmet är litet eller obefintligt, men vi behöver pengar för sysselsättande åtgärder och för att förhindra utslagning. Vi måste arbeta för att få ut maximalt av de pengar som står till förfogande, säger Sipilä.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) vill hålla hårt i pengarna. Han menar att regeringen är på hälft med sin politik.

- Vi har nu sett en vändning till det bättre, det skulle vara helt befängt att lösa (på tyglarna), utan vi håller hårdare fast vid det som vi har kommit överens om. Jag är övertygad om att den valda linjen leder till ett gott resultat, anser Orpo.

Det som Sannfinländarna förlorade är till gagn för fosterlandet.― Timo Soini, Sannfinländarnas partiledare

De tre regeringspartierna Centern, Samlingspartiet och särskilt Sannfinländarna backade i kommunalvalet. De tre partiledarna ville inte medge att bakslaget i kommunalvalet skulle påverka högerregeringens linje.

- Jag är en sådan man hela livet som håller det jag har lovat oberoende av hur det går i valet. Det som Sannfinländarna förlorade är till gagn för fosterlandet, anser Soini.

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo säger att regeringens politik och hur den har lyckats utvärderas först i nästa riksdagsval. Han påpekar att förverkligandet av regeringsprogrammet fortfarande är på hälft.

- Om något så har den här regeringen hittills visat att den samtidigt kan fatta smärtsamma och oundvikliga beslut, men samtidigt historiskt sett genomföra stora reformer. Det finns inga skäl att backa från det här, vi behandlar inte kommunalvalet längre, anser Centerns partiledare statsminister Juha Sipilä.

Statsministern lättad över att Macron klarade sig väl

De tre partiledarna kommenterade också valutgången av den första omgången i det franska presidentvalet.

- Personligen är jag nöjd. Jag brukar sällan kommentera valresultatet i ett annat land, men själv är jag nöjd över att en reform- och Europavänlig presidentkandidat vann den första omgången, säger Sipilä.

Statsministerns bedömning är att konstellationerna är ytterst klara inför den andra omgången mellan en Europainriktad kandidat och en kandidat som kräver ett franskt utträde ur EU.

- Jag håller alltid fast vid att jag inte kommenterar valresultaten i andra länder, det gjorde jag inte då Trump vann eller efter brexitomröstningen. Det franska folket har talat, men det som är intressant är att de gamla partierna kollapsade, säger utrikesminister Soini. Han kommenterade i alla fall det nederländska valresultatet nyligen.

Utrikesministern påpekar att Macron inte har stöd av en enda parlamentariker i den franska nationalförsamlingen, alltså parlamentets underhus. Le Pens Nationella Fronten har bara två parlamentariker i nationalförsamlingen.

- Det här blir intressant, anser Soini.

Finansminister Petteri Orpo påpekar att valresultaten i andra länder har betydelse för Finland. Därför kommenterar han dem också gärna.

- Jag är väldigt nöjd över att vinnaren är en kandidat som förespråkar öppenhet och som talar för Europa. Vi hoppas att fransmännen fattar ett bra beslut för de röstar också rätt långt om Europas framtid. Den första omgången ingav hopp, anser Orpo.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes