Hoppa till huvudinnehåll

Ytterligare en anhållen efter terrordådet i Stockholm

Polisen spärrar av lastbilen som körde in i varuhuset Åhlens i Stockholm den 7 april 2017.
Polisen spärrar av lastbilen som körde in i varuhuset Åhlens i Stockholm den 7 april 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Attentatet i Stockholm 2017,Stockholm,lastbilar,Åhléns,Åhléns City,avspärrning

Ytterligare en person har anhållits efter terrorattacken i Stockholm den 7 april, meddelar den svenska polisen och säkerhetspolisen Säpo.

Mannen greps på söndagen efter en gemensam insats av polisen och säkerhetspolisen Säpo.

– En person har anhållits, det gjorde han fredagen den 21 april. Gripandet gjordes av polisen och säkerhetspolisen i går den 23 vid 16.30-tiden, säger Christer Nilsson, som är polisens ansvarige för utredningen, till Sveriges Radio.

Polisen är mycket förtegen om detaljerna, men bekräftar att mannen greps under lugna omständigheter någonstans i Sverige.

– Gripandet gick lugnt till. Mannen är gripen i Sverige. Han är förd till Stockholm och förhör ska hållas med honom, säger Nilsson.

Hoppa över Twitterpostning

Mannen ska ha gripits efter att polisen och Säpo hade gått igenom en stor mängd förundersökningsmaterial.

– Jag kan bekräfta att en person är gripen inom ramen för den här utredningen, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo, till SVT.

Misstänks för terroristbrott

Åklagaren måste fatta beslut om den misstänkta ska häktas eller inte senast på onsdag klockan 12. I nuläget vill åklagarmyndigheten inte berätta vad mannen misstänks för eller om graden av misstanke.

– Något mer har vi inte att säga just nu. Åklagare Hans Ihrman som är förundersökningsledare är inte tillgänglig för media, säger Annika Collin, som pressansvarig på åklagarmyndigheten, till svenska medier.

Aftonbladetskriver att den anhållne personen är misstänkt för terroristbrott enligt förordnandet om offentlig försvarare som lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Stockholms tingsrätt bekräftar för nyhetsbyrån TT att misstankarna gäller terroristbrott.

Den tredje som anhålls

Mannen som nu har anhållits är den tredje personen som anhålls efter terrorattacken den 7 april. Några timmar efter dådet greps den uzbekiske medborgaren Rakhmat Akilov i Märsta norr om Stockholm.

Han har erkänt dådet via sin advokat och sitter häktad sedan den 11 april.

En annan man anhölls tidigare i utredningen på den lägre misstankegraden, men åklagaren hävde anhållandet. Mannen fördes ändå till förvar eftersom han redan tidigare hade fått besked om att han skulle utvisas.

Fyra människor dödades när en lastbil kördes in på Drottninggatan i centrala Stockholm den 7 april. Femton personer skadades och en vårdas fortfarande på sjukhus.

Källor: Polisens pressmeddelande, SVT, Sveriges Radio, Aftonbladet

Läs också