Hoppa till huvudinnehåll

Arkansas avrättade två män under samma kväll - stödet för dödsstraff minskar

Jack Jones och Marcel Williams som avrättades i Arkansas på måndag kväll 24.4.2017
Jack Jones och Marcel Williams som avrättades i Arkansas på måndag kväll Jack Jones och Marcel Williams som avrättades i Arkansas på måndag kväll 24.4.2017 Bild: EPA/ARKANSAS DEPARTMENT OF CORRECTIONS Avrättning,Arkansas

Den amerikanska delstaten Arkansas avrättade två män inom fyra timmar. Första gången på 17 år avrättades två personer samma dag. Det är bråttom med giftinjektionerna eftersom utgångsdatumet för en av ingredienserna närmar sig.

Båda de avrättade männen var dömda för våldtäkt och mord. De hade båda erkänt sina brott.

52-årige Jack Jones avrättades med gifinjektion klockan 19.20 lokal tid, 46-årige Marcel Williams dödförklarades klockan 22.33.

Det har inte hänt i USA sedan år 2000 att två dödsdömda avrättas samma kväll.

Jurister försökte stoppa avrättningarna i sista minut med hänvisning till männens hälsa.

Jones var rullstolsburen och amputerad på grund av svår diabetes. Williams var svårt överviktig. Deras advokater hävdade att fångarnas hälsoproblem kunde leda till komplikationer och deras död riskerade att bli alltför plågsam.

Deras begäran om uppskov avslogs.

Dödscocktailens utgångsdatum närmar sig

Förra veckan avrättades den första fången på 12 år i Arkansas.

Den nuvarande republikanske guvernören i Arkansas, Asa Hutchinson, anser att det är hans plikt att godkänna avrättningar. Enligt Hutchinson innebär förövarnas död ett värdigt avslut för offrens anhöriga.

Samtidigt minskar stödet för dödsstraff i USA och allt fler läkemedelsbolag vägrar att sälja de läkemedel som används i de dödliga injektionerna.

Arkansas använder en viss cocktail av medel i injektionerna där det muskelavslappnande medlet midazolam ingår. Utgångsdatumet för delstatens lager av midazolam infaller den sista april.

Arkansas hade planerat att avrätta åtta personer på elva dagar före den första maj.

Den tidtabellen har väckt högljudda protester bland motståndare till dödsstraff. De ser det här som ett bevis på hur godtyckligt dödsstraffen fungerar.

Fyra av de planerade avrättningarna har stoppats - åtminstone tillfälligt - av högsta domstolen i Arkansas.

Källor: New York Times, AP, Reuters, AFP

Läs också