Hoppa till huvudinnehåll

Fackbossar: Finlands konkurrenskraft bättre än vi tror, kommer att öka

Nya Mercedes-Benz GLC stadsjeepen vid Nystads bilfabrik.
Att allt fler utländska investerare väljer att sysselsätta i Finland, visar att vår konkurrenskraft är på väg att stiga, säger fackbossar om sysselsättningen. Nya Mercedes-Benz GLC stadsjeepen vid Nystads bilfabrik. Bild: YLE/Ari Welling Stadsjeep,Nystad,bilfabriken i nystad

Även om regeringen har sysselsättningen som ett av de främsta målen, är det är inte enbart regeringens förtjänst att jobben blir fler.

De beslut som redan gjorts, kombinerat med kommande reformer, kan både höja sysselsättning och konkurrenskraft. Det förutpår Sture Fjäder, som är ordförande för de högutbildades centralförbund Akava. Men allt har inte skett i en handvädning.

- Förra regeringen gjorde rätt i att sänka samfundsskatten rejält. Nu ser man att investeringarna börjar komma, säger Fjäder.

På Akava har man listat en rad behövliga reformer för att få en bättre fungerande arbetsmarknad som skulle hjälpa flera arbetslösa ut i förvärvsarbete. Fjäder nämner bland annat en fullständig förnyelse av arbetsförmedlingen, som inte anpassats till dagens krav.

Sture Fjäder ler med handen på hakan.
Sture Fjäder är ordförande för de högutbildades centralförbund Akava. Sture Fjäder ler med handen på hakan. Bild: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Sture Fjäder

Dessutom ser Sture Fjäder flera behövliga reformer för att minska på flitfällorna och på olika sätt göra det mera attraktivt att ta emot ett jobb. Regeringen har flera förslag på sitt bord, och på Akava är man tämligen övertygad om att acceptabla lösningar hittas.

Mycket återstår att se

Även om konkurenskraftspaketet bedöms ha synliga effekter, anser Antti Palola, ordförande på tjänstemannacentralen STTK att det är för tidigt att bedöma vilka effekterna på sysselsättningen till slut blir.

- Det får framtiden visa, men jag tror att det redan haft en viss betydelse, säger Palola.

Antti Palola, ordförande för Tjänstemannacentralen STTK
Antti Palola är ordförande för tjänstemannacentralen STTK. Antti Palola, ordförande för Tjänstemannacentralen STTK Bild: Stina Sirén/Yle Antti Palola,tjänstemannacentralen,Finnish Confederation of Salaried Employees,ordförande

Att man nu ser uppsving i sysselsättningen inom vissa regioner och specifika branscher, beror enligt Palola på flera faktorer. Och det är knappast bara regeringens förtjänst.

- Även om man brukar säga att vår arbetskraft är dyr, så tror jag inte att den är så dyr, i alla fall inom mera specialiserade yrken, säger Palola.

Urbana arbetslösa växande problem

Palola ser också tydliga tecken på att utländska investerare med intresse ser på Finland som ett mål för nya investeringar. Det ökar på sikt sysselsättningen. Men ännu finns också strukturella problem som bör åtgärdas för att få flera ut i jobb.

- Man bör fortfarande jobba med sådana initiativ som ökar intresset för att ta emot jobb. Regeringen jobbar på det och jag tror man hittar lösningar. Men det finns också nya aspekter. Man har tidigare trott att de långtidsarbetslösa finns främst i glesbygden, men nu ser man en ökning i de stora städerna, säger Palola.

Att läget förändras manar till reformer som anpassas till rådande omständigheter, säger bägge fackordförandena.

- Att man slår fast ett program för fyra år håller inte. Det måste gå att ändra sig och styra om tillvägagångssätten. Men regeringen har rätt fokus, då sysselsättningen är i fokus. Så målsättningen på 72-procentig sysselsättning är helt rätt. För hela vårt välfärdssamhälle bygger på en hög sysselsättning, säger Sture Fjäder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes