Hoppa till huvudinnehåll

Formgivaren Ilkka Suppanen: Myntet har två sidor – visste inte vem som sköt

Ilkka Suppanen
Ilkka Suppanen Ilkka Suppanen Bild: Lehtikuva Ilkka Suppanen,arkitekter,formgivare,möbelformgivare

Formgivaren Ilkka Suppanen ville med sin avrättningsbild på jubileumsmyntet föra fram de grymheter som begicks i inbördeskriget i Finland. Ilkka Suppanen räknas till de internationellt kändaste finländska formgivarna.

Han kommenterar den debatt som uppstått på grund av temat på ett av de jubileumsmynt som han har formgivit med utgångspunkt i Finlands hundraårsjubileum.

- Det är intressant att det betraktas som smaklöst att någonting på riktigt har inträffat, kommenterar han.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) sade i dag att det mynt som föreställer inbördeskriget är smaklöst och att han önskar att det dras bort. Finansministeriet har nu inlett en process som ska häva förordningen om 2017, 2018 och 2019 års jubileumsmynt med temat Självständighetens årtionden. Det kontroversiella myntet skulle ha ingått i serien.

Det behövs mod för att hantera svåra saker

Ilkka Suppanen säger att han hade föreställt sig att myntet skulle bli en fjäder i hatten för Petteri Orpo: Under Orpos ministerperiod skulle det ges ut en myntserie som inte handlade enbart om firandet av självständigheten utan också om det mod som behövs då man måste hantera av svåra saker.

- Myntverket tog kontakt med mig och bad mig ge ett förslag som skulle omfatta fem mynt i en serie. Varje mynt skulle beskriva en 20-årsperiod under Finlands hundraåriga självständighetsperiod.

Enligt min mening var nog inbördeskriget den största utmaningen för Finland under de första självständighetsåren.

Enligt Suppanen föddes myntserien snabbt.

- Idén med serien var att myntet har två sidor, och att man under varje tidsperiod hade uppnått något men att man också stött på utmaningar.

- Enligt min mening var nog inbördeskriget den största utmaningen för Finland under de första självständighetsåren.

Det finns också en annan dramatisk bild i myntserien

Ilkka Suppanen säger att han använde sig av ett fotografi som fanns i Arbetararkivet.

- Många människor avrättades under inbördeskriget, på bägge sidor. Jag ville beskriva den här sidan av kriget. Den bild som jag hittade i arkivet beskrev bäst detta på ett ärligt sätt.

- Ytan på ett mynt är förstås mycket liten så det är viktigt att bilden blir så tydlig som möjligt så att man förstår vad den föreställer.

Suppanen säger att han - då han planerade myntet - inte fäste uppmärksamhet vid vem som avrättades och vem som var avrättaren.

Jag var inte medveten om vem det var som sköt på bilden

- Det viktiga är att det är en beskrivning av kriget. Jag var inte medveten om vem det var som sköt på bilden. Nu har jag hört att det var de vita.

Enligt Suppanen väckte temat på bilden inte vare sig protester eller debatt i planeringsskedet.

- De andra bilderna i myntserien föreställer människor som inte ler och som brottas med problem.

På en av bilderna beskrivs syriska flyktingar, en liten pojke som hittades drunknad och biståndsarbetare. Också den bilden utgår från ett fotografi.

- På det myntet är biståndsarbetaren det väsentliga - inte den lilla pojken. Jag ville föra fram det att Finland är en del av en global värld och att dess problem avspeglas också hos oss.

(Texten utgår från en artikel skriven av Mikko Pesonen / Yle Uutiset Kohurahan suunnitellut Ilkka Suppanen: "Ajattelin, että kolikko olisi sulka ministeri Orpon hattuun")

Läs också