Hoppa till huvudinnehåll

God fysisk kondition kan skydda mot fettlever

Träning
God fysisk kondition sänker riskerna att drabbas av fettlever visar forskning vid Åbo universitet. Träning Bild: Comstock svängrum

Färska forskningsrön från Åbo universitet visar att oavsett hur mycket en person väger så minskar riskerna för att drabbas av fettlever så länge personen har en god fysisk kondition.

I det landsomfattande forskningsprojektet som undersökte riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar deltog 463 personer som var mellan 30 och 47 år. Personernas fysiska kondition testades med ett cykelergometertest och leverns fettnivåer mättes med hjälp av ultraljud.

- Forskningen visar att den fysiska konditionen har en positiv inverkan och sänker riskerna att få fettlever oavsett om man röker, konsumerar alkohol, har höga fett- och insulinvärden eller högt blodsocker eller C-reaktivprotein, säger forskaren Kristiina Pälve vid hjärtforskningscentret vid Åbo universitet. Det bästa är att vi ser samma samband bland personer som lider av övervikt.

Forskningsresultaten har stora följder för folkhälsan för nu kan vi slå fast att oavsett hur mycket du väger räcker det att vara fysiskt aktiv och nå en tillräckligt god fysisk kondition för att skydda sig mot fettlever.

Antalet personer som drabbas av fettlever har ökat markant de senaste åren och är ett allt större hot mot folkhälsan. Fettlever har visat sig ha ett samband med det stigande antalet hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes.

Forskningsartikeln publicerades i den vetenskapliga tidskriften Medicine & Science in Sports & Exercise.

 • Sommaren när Finlands fotbollsdamer tog Europa med storm

  Finlands damer skrev fotbollshistoria under sommaren 2005.

  För tolv år sedan hörde Finlands landslag till den absoluta eliten inom damfotbollen i Europa. Ett historiskt första EM-slutspel följdes av ett sensationellt avancemang till semifinal, en bragd som har en självskriven plats på listan över Finlands 100 största idrottsögonblick.

 • MTV: Myndigheterna saknar tiotals vapen

  20 stormgevär och tiotal pistoler har försvunnit på 20 år.

  Några tiotal skjutvapen har försvunnit från de finska myndigheterna, rapporterar MTV:s nyheter med stöd av en enkät. Det har försvunnit några vapen även inom polisen och Gränsbevakningsväsendet.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Åboland