Hoppa till huvudinnehåll

Hysch-hysch och spekulation om Olavi Kalevas avskedsansökan

lovisa rådhus genom regnvåt vindruta 29.01.2015
Tisdagen den 25 april var en grå dag i Lovisa också på annat sätt än rent väderleksmässigt. lovisa rådhus genom regnvåt vindruta 29.01.2015 Bild: Yle/Stefan Härus regnvåt vindruta

Stadsdirektör Olavi Kalevas avskedsansökan kom för en del Lovisapolitiker som en kalldusch. För andra var det en väntad sorti. Men fortfarande är orsaken höljd i dunkel.

Att få tag på Lovisapolitiker på tisdag eftermiddag visade sig också vara svårt. De flesta av de som överhuvudtaget svarade i sina telefoner, kommenterade stadsdirektör Olavi Kalevas avskedsansökan mycket ytligt eller ville inte alls kommentera.

Till exempel ville stadsfullmäktigeordförande Arja Isotalo (SDP) inte alls uttala sig i ärendet.

Sådant händer

Fullmäktiges andra viceordförande, Janne Lepola (Saml), konstaterade att han inte riktigt vet om han har så mycket att säga.

- Tydligen har stadsdirektören gjort sitt beslut, sade Lepola kort.

Tycker du att Lovisa stad borde informera om orsaken till att stadsdirektören lämnat in sin avskedsansökan?

- Inte vet jag riktigt hur jag ska kommentera det där. Visserligen fick jag ju stadsdirektörens e-postmeddelande på morgonen, så jag vet nog vad det handlar om, men det är nog ingen idé att gå ut och redogöra i detalj om orsaken. Stadsdirektören har tagit ett beslut och med det bör vi leva vidare, säger Lepola.

Lepola säger också att saker händer, att det helt enkelt är normalt att ledare avgår från sina poster.

- På onsdag möts stadsstyrelsen där stadsdirektörens avsked och vad det innebär kommer att behandlas. Vi behöver nu hitta en ny stadsdirektör. På annat sätt kan jag inte kommentera läget, säger Lepola.

fullmäktigeledamoten kari hagfors (C) i Lovisa
Kari Hagfors. fullmäktigeledamoten kari hagfors (C) i Lovisa Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,kari hagfors

Någonting annat bakom?

En som däremot både kommenterar och kanske också spekulerar, är fullmäktigeledamoten Kari Hagfors (C), som är överraskad att det gick som det gick.

- Kan en förhandling om en fastighet gå så snett att stadsdirektören faktiskt drar sina slutsatser och anser att det är skäl att lämna in sin avskedsansökan, undrar Kari Hagfors.

Menar du i klartext att det ligger också någonting annat bakom hans avskedsansökan?

- Det måste det ju. Det tycker jag också att Lovisaborna har rätt att få veta. Jag kräver nu att fullmäktigeledamöterna och speciellt gruppordförandena får veta vad saken gäller, säger Hagfors.

Hagfors efterlyser ärlighet av stadsstyrelsen.

- Nu bör stadsstyrelsen i ett officiellt protokoll redogöra för orsakerna till att det gick som det gick. Vad är det som har hänt och varför - det vill vi veta, säger Hagfors.

Stora frågetecken

Hagfors anar ugglor i mossen. Han beskriver situationen som intressant också av den orsaken att förtroendekrisen mellan stadsdirektören och stadsstyrelsen kommer strax efter kommunalvalet, då det blev klart att ett maktskifte kommer att äga rum i Lovisa.

Svenska folkpartiet kommer att ha majoriteten i det nya stadsfullmäktige.

- Det är ju stadsfullmäktige som väljer stadsdirektör. Kan det handla om ett drev på Kaleva för att SFP ska få sin man eller kvinna på direktörsposten, undrar Hagfors.

Misstänker du faktiskt något sådant?

- Inte är det omöjligt. Då det genom åren riktats kritik mot stadsdirektör Olavi Kaleva, så har SFP försvarat honom och försökt dämpa kritiken, men vad har nu hänt? Och varför just nu när SFP får majoriteten i fullmäktige? Det här är de stora frågetecknen. Det luktar lite illa, menar Hagfors.

Kari Hagfors fortsätter att spekulera.

- Är det kanske bäddat nu för Pernå kommuns tidigare kommundirektör Ralf Sjödahl? Jag vill ha mera öppenhet i den här saken. Jag vill veta orsakerna till att det gick så här. Nu får det räcka med hemlighetsmakeriet, säger Hagfors.

Olavi Kaleva, Lovisas stadsdirektör
Stadsdirektör Olavi Kaleva. Olavi Kaleva, Lovisas stadsdirektör Bild: Yle/Dmitri Volgin olavi kaleva

Stadsdirektören kommenterar inte

Den som säkert kunde lyfta på förlåten är stadsdirektör Olavi Kaleva själv. Det vill eller kan han dock inte.

- Jag avstår att ge kommentarer. Jag har kommit överens med stadsstyrelsen att vi inte ger kommentarer i den här frågan. Det här är en ömsesidig överenskommelse. Att jag avgår är mitt frivilliga val och en överenskommelse mellan stadsstyrelsen och mig, så jag kommenterar inte desto mera, säger Kaleva kort till Yle Östnyland på tisdag kväll.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland