Hoppa till huvudinnehåll

Ingåbor och sommargäster får billigare båtplats i Joddböle och Bergvalla

Bergvalla i Ingå.
Samhällstekniska nämnden i Ingå ville ge Ingåbor och sommargäster i kommunen rabatt. Bergvalla i Ingå. Bild: Yle/Minna Almark bergvalla

Förslaget till samhällstekniska nämnden i Ingå var att alla skulle betala samma för båtplatserna i Joddböle och Bergvalla oberoende av bostadsort. Men nämnden hade på tisdagen (25.4) en annan åsikt.

Ingå kommun har 20 båtplatser i Bergvalla.

Joddböle båthamn är avsedd för yrkesfiskare och företagare i skärgården, men också andra får använda båtplatserna om det finns plats. Totalt finns 34 båtplatser.

Yrkesfiskare och företagare i skärgården får betala ett lägre pris än marknadspris för sina båtplatser medan avgiften är högre för andra. De betalar 63 euro per år.

Tanken var alltså att göra ett enhetligt pris för övriga användare. I Bergvalla skulle den normala avgiften vara 170 euro per år medan den i Joddböle skulle variera mellan 360 och 560 beroende på hurudan båtplats man behöver.

Läget nu har varit en avgift för Ingåbor, en för dem med stuga i Ingå och en för dem som kommer från annan ort.

Men samhällstekniska nämnden i Ingå beslutade att Ingåbor och de som har stuga i Ingå betalar ett 20 procent lägre pris än andra som har båt i Joddböle eller Bergvalla. I övrigt är det de nya taxorna som gäller.