Hoppa till huvudinnehåll

"Inget hopp om att det snart ska bli fredligt" - afghaner oroar sig då landets armé är hårt pressad

Kabulbor och poliser vid stånden på en gata i centrala Kabul.
Kabul har sett ett flertal attacker av militanta, trots all bevakning. Kabulbor och poliser vid stånden på en gata i centrala Kabul. Bild: Yle/Lennart Berggren Kabul,Afghanistan,marknader (evenemang)

Afghanistans armé tillfogades ett allvarligt slag i fredags när en bas attackerades av talibanstyrkor i norra delen av landet med över 140 döda. I går måndag avgick både afghanske försvarsministern och arméchefen på grund av detta och i går kom även USA:s försvarsminister till Kabul för att få information om hur det fortsatta amerikanska engagemanget i landet kunde vara. Sedan flera år har säkerheten i landet avsevärt försämrats vilket oroar flera Kabulbor.

- Det finns inget hopp om att det snart ska bli fredligt i vårt land, säger Mohammad Asif.

Han står vid sitt bokstånd ute på en gata i centrala Kabul, i ett av de mer välbevakade områdena. Dammet lägger sig på hans böcker, det är varmt och kvinnor i burkor trängs med tiggare på gatan.

- Men om de utländska militärerna åker härifrån kommer Talibanerna bara att göra allt värre, säger Mohammad Asif.

Och Khaleda, en kvinna som tittar på Mohammads böcker, håller med.

- Nej, nej de utländska trupperna får inte åka, förstås, menar hon och skrattar, som om det vore det dummaste som kunde hända.

Jättebomb mot Islamska staten

Förrförra veckan släppte USA en jättebomb, med smeknamnet Mother of all bombs, mot en grupp som har lierat sig med Islamska Staten i östra delen av landet. Men tydligen klarade sig många militanta.

Tills nyligen förekom strider i området och oberoende källor har inte kunnat kontrollera om civila dödats.

Sabir Rahman står under ett tälttak till ett stånd på en gata i Kabul.
Sabir Rahman är tveksam till om jättebomben var bra. Sabir Rahman står under ett tälttak till ett stånd på en gata i Kabul. Bild: Yle/Lennart Berggren Afghanistan,Kabul

- Om det var Islamska staten där så var det bra att de släppte jättebomben på dem, men inte om civila skadats, säger Sabir Rahman, en ung man.

Av bilder att döma slet bomben sönder träd och hus inom en radie på flera hundra meter.

Gruppen som kallar sig ”Islamska Staten i Khorasan-provincen” har anslutit sig till Islamska Staten i Syrien och består av ett hundratal militanta, främst härstammande från en extremtalibangrupp i Pakistan.

De har utgjort ett litet men extremt hot med flera självmordsdåd mot samhället.

Internationella militärer ger stöd

De internationella militärerna inom NATO:s mandat, den så kallade ”Resolute Support Mission”, där Finland har ett trettiotal på plats, fungerar nu enbart som rådgivare åt Afghanska säkerhetsstyrkor.

Sedan finns en liten del, ”Freedom Sentinel”, ungefär ”Fredsvaktposten”, som består av amerikanska specialstyrkor som ihop med afghanska styrkor kan bekämpa terrorister militärt.

Terroristerna som styrkorna vänder sig mot är främst islamistiska grupperingar som alQaeda och Islamska staten, men även talibangrupper.

Två kvinnor och en cyklist på en sandväg i Kabul invid en hög mur.
Efter flera självmordsbombdåd är höga betongskyddsmurar en allt mer vanlig syn i Kabul. Två kvinnor och en cyklist på en sandväg i Kabul invid en hög mur. Bild: Yle/Lennart Berggren Afghanistan,Kabul

För USA som sedan mer än femton år lagt ut mer än 60 miljarder euro på att utbilda och utrusta de afghanska säkerhetsstyrkorna har de senaste åren bara betytt problem.

I fredags kunde talibaner döda ett 140-tal afghanska militärer vid ett självmordsdåd i Mazaar-i-Sherif i norra delen av landet och i går avgick både afghanske försvarsministern och arméchefen på grund av detta.

I går kom också USA:s försvarsminister James Mattis till Kabul för att informeras om läget. President Trump kommer snart att ställas inför beslut om att skicka ytterligare stridande trupper till landet, eller att riskera att Talibanerna får mer framgångar.

För än verkar inte afghanska säkerhetsstyrkor vara vuxna uppgiften, av dådet i Mazaar i fredags att döma.

Nu ett afghanskt ansvar

- Det är nu afghanernas ansvar att förbättra säkerheten, men för tillfället tar talibanerna allt mer kontroll över Afghanistan, säger Kate Clarke som är analytiker i Kabul vid ”Afghan Analyst Network”.

Porträttbild av Kate Clarke.
- Säkerheten är nu afghanernas ansvar, menar Kate Clarke, Afghan Analyst Network i Kabul. Porträttbild av Kate Clarke. Bild: Yle/Lennart Berggren kate clarke

- Problemet är de dåliga ledarna inom regeringen, ministerierna och även säkerhetsstyrkorna som ser kriget mest som en möjlighet att tjäna egna pengar. De stjäl bränsle, till och med maten och lönerna för soldaterna så det är klart att ingen av fotfolket vill gå ut i strid med sådana ledare. Och allt finansieras av att USA och västvärlden öser in pengar, säger Clarke.

- Det måste bli ett slut på missförhållandena inom armén och hos politiker i Afghanistan, som ytterst betalas av pengar från väst, menar Kate Clarke, analytiker.

Läs också