Hoppa till huvudinnehåll

Jelena Vasileva lever i exil på grund av namnlista

Jelena Vasileva
Jelena Vasileva Bild: Yle / Eva Pursiainen Jelena Vassiljeva,jelena vasileva

I ett samhälle utan yttrandefrihet fördummas man och har inga egna åsikter. Har man dem vågar man inte säga dem högt. Resultatet är att människor förvandlas till en grå massa. Det säger den ryska aktivisten Jelena Vasileva i den sista delen av kulturredaktionens serie om yttrandefrihet.

Det lilla bruna rummet är belamrat med saker. Golvet är brunt, träpanelerna är bruna, till och med det som någon gång målats vitt har antagit en brunaktig nyans.

På sängen står en resväska så full av kläder att den inte går att stänga. På sidobordet en ask med cigaretter, ett äpple, en bunt med papper, en hårborste.

Igår var det ännu välstädat, säger Jelena Vasileva. Men senare idag, efter den här intervjun och en presskonferens, ska hon föras till säkerhet, bort från det här bruna rummet i det här huset.

Den farliga listan

Jelena Vasileva är välkänd i Ryssland. Av en obekväm orsak, åtminstone för Kreml, som hon berättar. I januari i år ansökte hon om politisk asyl i Finland.

Hon är nära med Garri Kasparov, oppositionspolitikern och schackässet som nu lever i exil i New York. Hon kände mycket väl Boris Nemtsov, oppositionsledaren som sköts ihjäl i Moskva i februari 2015.

Jelena Vasileva upprätthåller en lista över dödade eller försvunna ryska soldater i östra Ukraina. Det här är politiskt extremt känsligt i Ryssland. President Putin har sagt att Ryssland inte har med kriget i Ukraina att göra, men på Vasilevas lista finns redan långt över 3000 namn på ryska soldater, legoknektar och frivilliga som dödats eller försvunnit där.

Jelena Vassiljeva sitter på en stol intill en vägg, skarpt solljus belyser hennes arm.
Jelena Vassiljeva sitter på en stol intill en vägg, skarpt solljus belyser hennes arm. Bild: Yle / Eva Pursiainen Jelena Vassiljeva

- Det är bevis på att Putin ljuger. År 2014 skrev Putin under en lag som förbjuder att avslöja namnen på soldater som dött i tjänst i fredstid. Mitt projekt vill avslöja alla dessa namn och siffror, bevisa att Ryssland strider i Ukraina, och föra bevismaterialet till tribunalen i Haag.

I den här artikeln kan du läsa mer om Jelena Vasilevas projekt.

Otaliga förhör hos säkerhetspolisen

Jelena Vasileva är en medelålders dam i vit spetskofta och lång svart kjol. Hon är en imponerande uppenbarelse; lång, ståtlig, med genomträngande men varm blick.

Hon talar med pondus och ofta förstår jag henne innan min tolk hunnit översätta: hon skrattar ironiskt, understryker sitt budskap med handrörelser och himlar med ögonen.

Jelena Vasileva berättar om hur det är att leva i Ryssland när man inte vill foga sig till samhällssystemet.

- Officiellt säger Putin att Ryssland är ett demokratiskt land med yttrandefrihet, men sanningen är att landet är ett terroristiskt statssystem där människor är rädda, och yttrandefriheten saknas helt.

Hon berättar om videor på nätet där människor står utanför säkerhetspolisens byggnad och håller armarna i luften som om de höll i en osynlig affisch.

- Och de här människorna arresterar säkerhetspolisen och för iväg för att förhöras.

Jelena har varit på förhör flera gånger, liksom arresterad. Hennes hem har blivit genomsökt, hennes son har blivit kidnappad. Hon har fått flera hot, idag kommer flera dödshot via nätet. Därför har hon lämnat Ryssland.

Jag undrar när det gick upp för henne att det samhälle hon lever i inte är så fritt som hon önskar.

Så föds en aktivist

Allt började med ett företag hon hade.

- Jag hade studerat marknadsföring i Finland och startat eget, men på 90-talet togs det ifrån mig.

I ryska mått mätt var Vasileva en rik kvinna, hon hade inkomster i miljonklass, säger hon. Men i stadens register överfördes företaget i en annan persons namn.

- I praktiken stals företaget av mig. Jag förlorade allt jag hade. Det må vara svårt att tro, men rätt många företagare har förlorat sina firmor, speciellt de som började i slutet av perestrojkan.

Jelena försökte få domstolsbeslut på att företaget tillhörde henne men efter fem år insåg hon att det var lönlöst. Då började hon hjälpa andra som förlorat sin egendom i Ryssland.

Efter det engagerade sig Jelena Vasileva i miljörörelsen. Det var inte heller särskilt populärt. Hon säger att en bok hon skrivit om tillsatsämnen i mat blev konfiskerad från Garri Kasparovs kontor under tiden som han var oppositionsledare.

Jelena fnyser till och skrattar sedan ett torrt skratt:

- I Ryssland är det extremism att ta hand om folkhälsan! Genom att skydda människors hälsa och berätta sanningen för dem utgör man en fara för Putins regim.

Rädslan blir en kraft att fortsätta i stället för ett fängelse

Telefonen piper, surfplattan plingar till. Någon ringer, hon säger att hon är upptagen och ringer strax. Mitt i det bruna lilla överbelamrade rummet verkar hon ändå så lugn. Jag får känslan att hon har kommit för långt för att vara rädd längre.

Hur har det känts, allt detta?

- I början var jag bara förbryllad, och tänkte hur, varför? Efter det blev jag arg och förstod att jag måste göra motstånd mot regimen.

I början trodde Jelena ännu att hon skulle kunna förändra någonting i Ryssland, säger hon, men med tiden har hon förstått att det är en omöjlig uppgift.

- Jag har tröttnat på att vara rädd och kommit fram till att jag inte kan vara i Ryssland. Jag flyttade bort och nu hoppas jag att min son kan komma hit.

Jelena Vasileva tittar in i kameran.
Jelena Vasileva tittar in i kameran. Bild: Yle / Eva Pursiainen Jelena Vassiljeva

Visst säger hon att hon ännu är rädd, men den känslan blir en kraft för att fortsätta kämpa. Rädslan blir något att övervinna:

- Jag måste göra något, jag måste kämpa mot Putin.

Hon skakar på huvudet och skrattar sitt torra skratt.

- Många bekanta kallar mig för stålkvinna.

Hon slår ut med händerna.

- Själv förundras jag över de förhållanden jag arbetat med mitt projekt de senaste två åren - tänk att jag lyckats kämpa mot Kreml, visst börjar jag själv också tro att jag är en stålkvinna!

Det finns mycket bomullsmänniskor

Jelena berättar att hon har många bekanta från tiden som miljöaktivist som nu har kommit med i hennes stödtrupper för att stå emot regimen. Till och med före detta arméofficerer deltar i arbetet att kartlägga de försvunna och stupade soldaterna.

- Vi har undersökt Putin och det system han byggt upp, och kunnat konstatera att hela bygget grundar sig på en enorm lögn. När vi har förstått det har vi kunnat kämpa emot.

Jag ställer Jelena Vasileva den fråga jag ställt alla jag intervjuat för den här artikelserien. Vad händer med en människa, ett samhälle, när man inte har yttrandefrihet?

- Människor fördummas, de har inga egna åsikter och har de dem vågar de inte säga dem högt, de förvandlas till en grå massa.

De senaste två åren har ett begrepp vuxit fram. När någon är vata, alltså vadd, suger man åt sig allt, både smutsvatten och rent vatten.

- Det har funnits mycket vata. Men tack vare mitt projekt har allt fler vågat sig ut för att protestera.

Alla artiklar i kulturredaktionens serie om yttrandefrihet hittar du i länklistan här nedan.