Hoppa till huvudinnehåll

Kultförfattaren Robert M. Pirsig död

Robert M. Pirsigs bok "Zen och konsten att sköta en motorcykel"
Robert M. Pirsigs bok "Zen och konsten att sköta en motorcykel" Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press böcker,Robert M. Pirsig,författare

Den amerikanske författaren och filosofen Robert M. Pirsig har avlidit. Pirsigs världsrykte vilar helt på en enda bok, "Zen och konsten att sköta en motorcykel", som blev en av 1970-talets mest lästa.

Enligt sitt förlag William Morrow & Company dog Pirsig på måndagen i sitt hem i Maine efter en tid av problem med hälsan. Han var 88 år.

Robert M. Pirsig var född i Minneapolis och hade svenska och tyska rötter. Han var ett underbarn som redan vid nio års ålder befanns ha ett IQ på 170.

Under sin militärtjänstgöring i Korea i slutet av andra världskriget blev han intresserad av österländskt tänkande. Han studerade i filosofi, vistades länge i Indien och arbetade efter hemkomsten till USA som bland annat lärare. På 60-talet togs han in på mentalsjukhus för schizofreni.

Skrev bara två böcker

År 1968 gjorde Pirsig en motorcykelfärd genom västra USA med sin tolvårige son Chris. Efter en tid började han skriva om färden i en essä, som gradvis växte ut till en hel roman.

Syftet med skrivandet, som Pirsig själv uttryckte det, var att "lösa konflikten mellan klassiska värden som skapar maskiner, till exempel en motorcykel, och romantiska värden, som att uppleva skönheten hos en landsväg". I förordet till sin bok tillstod han dock att den inte ger så värst mycket information om ortodox zenbuddhism - och "ärligt talat är den inte mycket till handledning när det gäller motorcyklar heller".

"Zen and the Art of Motorcycle Maintenance" är enligt Guinness Rekordbok litteraturhistoriens mest refuserade bestseller. Det krävdes 121 refuseringar innan boken slutligen kom ut 1974. I gengäld blev verket en av 1970-talets veritabla kultböcker och översatt till en mängd språk. Ibland kallas skildringen den mest lästa filosofiboken någonsin.

Senare upplagor innehåller en epilog om Chris, som föll offer för en dråpare år 1979.

Det dröjde ända till 1991 innan Pirsig gav ut andra och sista bok "Lila: En studie i moral". Den handlade om en resa i segelbåt längs USA:s ostkust.

Pirsig var en tillbakadragen författare, som undvek att framträda och uttala sig offentligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje