Hoppa till huvudinnehåll

Lärare vid Helsingforsskola misstänkt för sexbrott mot barn

Skylt med texten Poliisi Helsinki, Helsingin poliisilaitos, Polisinrättningen i Helsingfors.
Helsingforspolisen utreder nu misstankarna mot läraren. Därefter går fallet till åtalsprövning. Skylt med texten Poliisi Helsinki, Helsingin poliisilaitos, Polisinrättningen i Helsingfors. Bild: Yle / Christoffer Gröhn helsingforspolisen,polisen

En lärare vid en svenskspråkig skola i Helsingfors är misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn. Läraren är nu frånvarande från skolan och Utbildningsverket funderar på vidare åtgärder.

- Läraren är inte i skolan och undervisar nu. Men Utbildningsverket väntar med besked från polisen innan vi vidtar ytterligare åtgärder. Beslut fattas när polisundersökningen är färdig, säger linjedirektör Niclas Grönholm.

Grönholm säger att föräldrar, elever och personal vid den berörda skolan har informerats om misstankarna.

Har ägt rum det här året

Polisen begärde under veckoslutet personen häktad men Helsingfors tingsrätt avslog begäran.

Det misstänkta brottet har enligt uppgift ägt rum under det här året.

Förundersökningen mot läraren fortsätter och när den är färdig kommer fallet enligt polisen att gå till åtalsprövning, det vill säga en åklagare tar ställning om åtal ska väckas.

Enligt Yle Huvudstadsregionens uppgifter är personen skäligen misstänkt för brottet, vilket är en lägre grad än misstänkt på sannolika skäl.

"Ska vara tryggt i skolan för alla"

Grönholm vill inte gå in på om det misstänkta brottet har skett i skolan.

- Vi väntar nu på att få hela bilden.

- Ett brott som har begåtts på fritiden kan också påverka en lärares förtroende. Är brottet till exempel sådant att det kan göra skolarbetet otryggt måste vi koppla det till vår verksamhet. Vi måste se till att det är tryggt i skolan för samtliga elever. Det är huvudsaken, säger Grönholm.

Han säger också att det är sällsynt att en lärare är föremål för en polisutredning.

Läs också