Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Regeringen grunnar på sysselsättning, tuffa tider för Trump

Statsminister Juha Sipilä i närbild.
Statsminister Juha Sipilä i närbild. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Juha Sipilä

Regeringens två dagar långa halvtidsgranskning fortsätter i dag och de svåraste frågorna står kvar på agendan. Regeringen måste komma överens om åtgärder för sysselsättningen. Det är kämpigt också för USA:s president Donald Trump som stöter på motgångar då han försöker driva igenom förändringar innan de första 100 dagarna som president är över.

Inrikes

Regeringens två dagar långa halvtidsgranskning fortsätter i dag. Gårdagens klaraste resultat var en försiktig reform av apotekslagstiftningen och en överenskommelse om hur försöket med frivillig svenska ska genomföras. De svåraste frågorna som gäller sysselsättande åtgärder lämnade regeringen till i dag. Enligt statsminister Juha Sipilä kräver speciellt de sysselsättande åtgärderna ännu en hel del jobb av regeringen.

Medan regeringen här hemma tänker på sysselsättningen, växer ekonomin så det knakar i Sverige där sysselsättningen är hög. Varför finns det egentligen så mycket mera jobb i Sverige?

FPA har sett över sina omstridda krav på gymnasiestuderande. Myndiga gymnasiestuderande måste fortfarande ta studielån för att få utkomststöd, men enligt FPA:s nya förhållningsregler finns ändå ett undantag. Myndiga studerande vars hemkommuner tidigare inte krävde studielån, slipper kravet också i framtiden.

Utrikes

USA:s president Donald Trump kämpar för att nå ens en del av sina mål innan hundra dagar av hans mandatperiod har gått förbi. Amerikanerna brukar analysera sin nya presidents framgångar genom att se på vad han har fått till stånd under de hundra första dagarna.

Allt färre skottar drömmer om självständighet sedan Storbritanniens statsminister Theresa May utlysta nyval. Enligt forskningsinstitutet Kantars opinionsmätning är numera 37 procent av skottarna för självständighet. Över hälften, 55 procent, anser att Skottland fortfarande ska vara en del av Storbritannien. Andelen är nu lika stor som i folkomröstningen 2014.

Nya dödsoffer i protesterna mot president Nicolas Maduro i krisdrabbade Venezuela. Enligt myndigheter har fyra personer omkommit. Under de senaste veckorna har totalt 23 personer dött i demonstrationerna som kräver ett tidigarelagt presidentval.

Vädret

Behåll vinterdäcken på, körvädret är dåligt speciellt i södra Finland. Slask, snö och regn kan försämra körvädret i Nyland, Egentliga Finland och i Egentliga Tavastland, varnar Meteorologiska institutet.

På land är det växlande molnighet och på dagen regnskurar på många håll, lokalt även åska och snöhagel. I kväll småningom uppehåll, men på efternatten från sydväst mulnande och regn eller snöblandat regn, i inlandet också snöfall. Dagens högsta temperatur är 5...9 grader, nattens lägsta +1...-4 grader.

Källor: Svenska Yle, FNB, AFP, Meteorologiska institutet

Läs också