Hoppa till huvudinnehåll

Reaktionerna på jubileumsmyntet: Smaklöst och brutalt

Forskaren Tuomas Hoppu från Tammerfors universitet.
Forskaren Tuomas Hoppu. Forskaren Tuomas Hoppu från Tammerfors universitet. Bild: Heidi Möttönen / Yle Tuomas Hoppu

Jubileumsmyntet som föreställer en arkebusering under inbördeskriget har rört upp känslor. Myntets designer säger att tanken var att avbilda århundradets största utmaning i kontrast med dess största bedrift.

– Det är inte det mest lyckade, säger Tuomas Hoppu, forskare vid Tammerfors universitet. Han har forskat kring inbördeskriget.

- Framför allt river motivet upp gamla sår, trots att de värsta traumana från inbördeskriget är över.

Hoppu tror att det hela inte är tillräckligt genomtänkt.

– Man kan bra fråga sig om vi alls behöver ett sådant här jubileumsmynt. Det lönar sig knappast att publicera myntet i framtiden.

– Det är vår historia och krigets verklighet, men inbördeskriget delar på något sätt fortfarande folket. Om man vill ena folket och minnas händelserna på ett balanserat sätt så kan man fatta bättre beslut.

Brutalt och vansinnigt

På Twitter skriver Vänsterförbundets ordförande Li Andersson att myntet är osmakligt, sårande och verkligt långt borta från jubileumsårets tema.

Hoppa över Twitterpostning

Också i Svenska Yles kommentarsfält tycker flera läsare att myntet är smaklöst, sjukt, brutalt, opassande, skandalöst och vansinnigt.

Ett par läsare tycker att ett jubileumsmynt ska lyfta upp saker som är värda att fira och som avspeglar något av tradition och värderingar, och inte brutala historiska händelser.

Signaturen Ragnar skriver:

"Inte ett passande motiv på ett jubileumsmynt. Lika bra att man tar bort det och gör nya mynt med annat motiv som inte väcker negativa känslor. Allting som har att göra med överdriven patriotism och nationalism blir negativt."

Myntet dras tillbaka

Finansminister Petteri Orpo (Saml), skrev i en tweet tidigare under dagen att han hoppas att myntet dras tillbaka.

Hoppa över Twitterpostning

Ett par timmar senare meddelade Finansministeriet att man upphäver förordningen om jubileumsmynt för åren 2017, 2018 och 2019 och omprövar helheten.

Det är Finansministeriet som beslutar om att prägla mynten medan motiven väljs av en konstnärlig kommission. Myntet är designat av Ilkka Suppanen.

Suppanen säger till FNB att idén bakom myntet var att avbilda århundradets största utmaning i kontrast med dess största bedrift, det vill säga kriget och tornet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes