Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan Ingåborna ta sen kvällsbuss från Helsingfors

Pohjolan Liikennes buss i Ingå kyrkby
I juni får Ingåborna en sen busstur från huvudstaden. Pohjolan Liikennes buss i Ingå kyrkby Bild: Yle/Veronica Montén ingå kyrkby

Ingå får en sen busstur som startar i Helsingfors och stannar i Ingå. Sjundeå säger också ja till att finansiera en sen och en tidig tågtur.

Ingå kommunstyrelse beslöt på måndagen (24.4) att köpa en förlängd rutt från Kyrkslätt. Ingå köper rutten av bussbolaget Pohjolan Liikenne.

Turen startar från Kyrkslätt klockan 22.30. Bussavtalet gäller i ett års tid från och med den första juni i år och kostar 41 000 euro.

Sen och tidig tågtur till Sjundeå och Karis

Raseborgs stadsstyrelse och fullmäktige beslöt tidigare under våren att staden köper en sen och en tidig tågtur från och med augusti. Det är ett L-tåg från Kyrkslätt som fortsätter till Karis strax efter midnatt sju dagar i veckan. Vardagsmorgnar avgår tåget klockan 5.52 mot huvudstadsregionen.

Tåget stannar också i Sjundeå. Sjundeå kommunstyrelse beslöt på måndagen att Sjundeå deltar i avtalet med Raseborg och betalar 30 000 euro per år.

Y-tåget stannar på Sjundeå station.
Sjundeåborna får två nya tågturer. Y-tåget stannar på Sjundeå station. Bild: Yle/Minna Almark y-tåget

Turerna kostar 290 000 euro plus moms per år varav Raseborgs andel är 260 000 euro.

Det här påverkar inte Sjundeås eventuella medverkan i Helsingforsregionens trafik (HRT). Kommunen har ansökt om medlemskap.

Sjundeå kommunstyrelse föreslår också att kommunfullmäktige lägger till ett bruttoanslag på 12 000 euro i årets budget för att ordna tågtrafiken.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland