Hoppa till huvudinnehåll

Stadsdirektör Olavi Kaleva i Lovisa: Jag förstår inte vad som har hänt

tre män
Arkivbild av stadsdirektör Olavi Kaleva. tre män Bild: Yle koskenkylän koulu i lovisa

Lovisas stadsdirektör Olavi Kaleva säger att han måste fundera på sin framtid inom staden. Han tycker att frågan om det hemliga näringslivsärendet har skötts på ett klumpigt sätt.

De senaste veckorna har ett hemligt näringslivsärende i Lovisa varit på tapeten. Stadsdirektör Olavi Kaleva har krävts på en utredning som ingen har velat yppa närmare detaljer om. Det enda som har kommit fram är att Kalevas situation är allvarlig.

Kalevas utredning diskuterades på stadsstyrelsens möte på måndagen.

– Det är frågan om en tomtaffär, men jag vill inte gå närmare in på detaljerna. Jag har gett mitt svar och nu vill stadsstyrelsen ha ännu mer information. Det gäller inte bara det här ärendet utan också näringslivsutvecklingen i Lovisa överlag, säger Olavi Kaleva åt Yle Östnylands Frida Frankenhaeuser.

"Stämningen inte som den borde ha varit"

Frida Frankenhaeuser ringer upp Kaleva i Vega Östnylands direktsändning strax innan klockan 8 på tisdagsmorgonen. Kaleva berättar då att han inte har sovit särskilt mycket under natten.

– Mötet var väldigt långt och innehållet var också sådant att det var svårt att sova på natten. Stämningen var inte riktigt som den borde ha varit.

På frågan hurdan stämningen var svarar Kaleva att han upplevde den som mindre trevlig ur den enskilda individens synvinkel. Däremot vill han inte gå in på närmare detaljer om mötets gång.

– Jag har lämnat in mitt svar. Jag har inget att skämmas för och har inte gjort något fel eller begått ett brott eller något sådant. Men trots det vill stadsstyrelsen har mer information om hur jag ser på näringslivsutvecklingen i Lovisa.

Inga uppsägningsgrunder

Olavi Kaleva sitter fortfarande kvar som stadsdirektör i Lovisa. Han säger att det inte finns några uppsägningsgrunder.

Han tycker ändå att helheten har varit klumpigt skött.

– Det har inte skötts enligt alla stilregler. Jag vill inte uttala mig mer om det. Vi lever i den här verkligheten och ser vad som komma skall.

Vill du fortsätta som stadsdirektör i Lovisa, Olavi Kaleva?

– Bra fråga. Jag har varit här i över 15 år och har ännu motivation. Förstås finns det saker som man måste fundera på med tanke på framtiden och vad den bästa lösningen är.

"Aldrig upplevt det så här förut"

Kaleva säger att han inte riktigt förstår varför läget plötsligt blev så inflammerat i Lovisa, efter att han suttit på stadsdirektörstjänsten i 15 år.

– Det är ett stort mysterium för mig själv. Stötestenen verkar vara det här enstaka fallet. Jag vill inte gå in på detaljer men jag förstår inte heller vad som hänt. Så här har jag inte upplevt situationen någonsin förut.

Nu är läget det att stadsstyrelsen vill ha mer information av Kaleva. Han säger att det är hans sak att fundera på huruvida han ska ge styrelsen fler svar eller inte, eller om han hittar på andra alternativ.

Alternativen vill han ändå inte spekulera i.

Yle Östnyland har försökt nå stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) för en kommentar utan att lyckas.

Läs också