Hoppa till huvudinnehåll

Tysklands utrikesminister träffar aktivister i Israel - nobbas därför av Benjamin Netanyahu

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel tillträdde i januari och befinner sig nu på resa i Mellanöstern.
Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel tillträdde i januari och befinner sig nu på resa i Mellanöstern. Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel tillträdde i januari och befinner sig nu på resa i Mellanöstern. Bild: EPA/ABIR SULTAN Sigmar Gabriel,tysklands utrikesminister

Israels premiärminister blåser av sitt möte med Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel som är på besök i landet. Orsaken är att Gabriel träffar medborgaraktivister som är kritiskt inställda till Israels regering.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har ställt in sitt möte med Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.

Gabriel planerar också att träffa medborgarorganisationen Breaking the Silence, som är kritiskt inställd till Israels aktivitet på den ockuperade Västbanken - men det blev för mycket för Israels regering.

- Det är dags att sätta punkt för den här situationen; att vem som helst kan komma hit och träffa grupper som arbetar mot Israel, sade landets miljöminister Zeev Eklin i israelisk radio.

israels premiärminister nebjamin netanyahu
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. israels premiärminister nebjamin netanyahu Bild: EPA/DAN BALILTY/POOL Israel,Benjamin Netanyahu,knesset

Kämpar mot övergrepp på ockuperade områden

Organisationen Breaking the Silence samlar vittnesmål om övergrepp som gjorts på den palestinska befolkningen av israeliska soldater som tjänstgjort på Västbanken och i Gaza.

Sigmar Gabriel kommer också att sätta sig ner med människorättsorganisationen B'tselemin som rapporterar om brott mot mänskliga rättigheter på de ockuperade palestinska områdena.

Israels regerande högerpolitiker anser däremot att organisationen skadar Israels rykte utomlands.

- Ni kan träffa vem ni vill, men förvänta er då inte att alla landets ledare står i kö för att träffa er, kommenterade Eklin.

Det går inte att få en heltäckande bild av något land på jorden om man bara besöker statens institutioner― Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel

Tysklands utrikesminister har å sin sida sagt att det är helt normalt att också träffa medborgarorganisationer under statsbesök.

- Det skulle vara beklagligt om mötet ställs in, Gabriel till tysk tv innan Netanyahu blåste av träffen.

Han tillade ändå att det inte skulle vara någon stor katastrof för honom ifall mötet inte blev av, att hans relation till landet inte skulle förändras av det och att han kommer att fortsätta träffa medborgarorganisationer under sina statsbesök.

- Det går inte att få en heltäckande bild av något land på jorden om man bara besöker statens institutioner. Jag kan inte tänka mig att i framtiden bara ha möten med statliga representanter.

Källor: AFP, AP, Reuters