Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: FPA kräver att studerande vid gymnasiet ska ta studielån

abiturienter Vasa 2016
Arkivbild. abiturienter Vasa 2016 Bild: Yle/Roy Fogde abiturienter,vasa

FPA har sett över sina omstridda krav på gymnasiestuderande. Myndiga gymnasiestuderande måste fortfarande ta studielån för att få utkomststöd. Enligt FPA:s nya förhållningsregler finns ändå ett undantag. Myndiga studerande vars hemkommuner tidigare inte krävde studielån, slipper kravet också i framtiden.

FPA har mjukat upp de omstridda kraven för att studerande vid gymnasiet ska få utkomststöd. Enligt de nya förhållningsreglerna ska det inte längre vara ett krav att ta ett studielån för att få utkomststöd, om hemkommunen inte har krävt det tidigare.

Ansvaret för utkomststödet flyttades över från kommunerna till FPA i årsskiftet och övergången har inneburit problem och förseningar i utbetalningarna.

- Om en kommun har tolkat att en person inte måste lyfta studielån, kommer FPA inte att kräva det, säger Tomi Ståhl som är chef för kunskapsenheten för utkomststöd vid FPA.

Däremot kommer FPA att fortsätta kräva att de övriga myndiga gymnasiestuderandena lyfter studiestöd innan de kan få utkomststöd.

FPA:s krav på att gymnasiestuderande ska lyfta lån väckte uppståndelse i våras.

- Vi har utrett det hör grundligt, säger Ståhl.

Enligt lagen får en myndighet inte fatta beslut som strider med tidigare myndighetsbeslut så att kundens intresse lider.

Svenska Yle-FNB

Läs också