Hoppa till huvudinnehåll

Wikitribune vill lösa problemet med falska nyheter - planerar nyhetstjänst

Protest mot falska nyheter
Protest mot falska nyheter Bild: AFP / Lehtikuva Desinformation,Förfalskning,nyheter,falska nyheter

Ett nytt projekt planeras inom nyhetsvärlden. Målet är att tackla falska nyheter, felaktiga artiklar och överdriven sensationalism, skriver Sveriges Radio med hänvisning till BBC.

Enligt planerna ska Wikitribune bli en nyhetssajt där läsarna kan korrigera artiklar och påverka innehållet.

Jimmy Wales - en av grundarna av Wikipedia - är den man som står bakom projektet som ska ta itu med falska nyheter och felaktiga artiklar och i stället producera en mer "neutral" produkt.

Jimmy Wales
Jimmy Wales - en av grundarna av Wikipedia Jimmy Wales Bild: EPA/WILL OLIVER Jimmy Wales,Wikipedia

Professionella journalister och läsare ska bidra med texter, och sajten ska vara oberoende av annonser

Produkten ska skapas av professionella journalister och läsare som frivilligt bidrar till sajten.

Finansieringen sköts helt av läsarna för att sajten ska kunna vara oberoende av annonser och inte behöva jaga sidvisningar. Frivilliga bidrar med redigering och faktakoll efter att artiklar har publicerats. Alla faktapåståenden måste ha en tydlig källhänvisning.

Ska drivas med donationer

Korrigeringar och tillägg syns inte direkt på sajten utan måste först godkännas av en anställd redaktör. Material kan också lämnas in som en idé eller som ett utkast till redaktörer som sedan skriver, redigerar och faktakontrollerar texten.

Tanken är att det till en början anställs minst tio professionella journalister. Det här ska kunna förverkligas via donationer till Wikitribune.

– Tio, tjugo personer kommer inte att "fixa nyhetsjournalistiken". Icke vinstdrivande journalistik kan fungera om det görs i liten skala och har något som är tillräckligt unikt. Men jag kan inte se hur man skulle kunna få det här till en massiv nyhetsorganisation, säger Joshua Benton på Harvards Nieman Journalism Lab till BBC.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes