Hoppa till huvudinnehåll

"Barn blir inte överaktiva av socker" - Emma Frans slår hål på myter om sjukdomar och vaccin

Forskare Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi.
Emma Frans har vetenskapliga bevis som tyder på att socker inte gör barn överaktiva. Forskare Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi. Bild: Emma Frans/ Fotograf: Lovisa Engblom forskare,medicin,epidemiologiska studier,vetenskap,frans

Barn blir inte överaktiva av socker och mässlingsvaccin har inget att göra med autism. Vågar du tro på Emma Frans som motbevisar myterna?

Det finns en hel del myter om sjukdomar och vår hälsa, men hur vet vi vad vi kan tro på? Vi frågar Emma Frans som är doktor i medicinsk epidemiologi.

Det finns en koppling mellan mässlingsvaccin och autism - FALSKT

Det här är myten som stör Emma Frans allra mest.

- Jag är trött på den, för den ställer till med så mycket och dessutom finns det inga belägg för den här myten. Just mässling är en sjukdom som vi nästan lyckats utrota, men vi ser nu att det sker mässlingsutbrott på olika platser i världen. Det skulle vara väldigt tråkigt om den utvecklingen började gå bakåt igen tycker jag

Hon säger att de vaccineringar vi får som barn, till exempel vacciner mot röda hund, mässling och påssjuka, är väldigt säkra.

- Man har gett dem till miljarder barn och där vet man att det inte finns några allvarliga bieffekter. De flesta vacciner som används i hälsoprogram är väldigt säkra.

En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby.
Vacciner du får när du är så här liten är väldigt säkra. En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby. Bild: VOISIN/PHANIE/REX/All Over Press babyer,läkare,medicin,moderskap,barnsjukdomar,barnläkare,vaccinering,vaccin,småbarn

Men visst finns det exempel på när det gått fel, och vaccinet Pandemrix som gavs mot svininfluensa är ett sådant. Där kunde man se att risken för narkolepsi ökade bland barn och unga.

- Alla vaccin ska testas för det finns alltid potentiella bieffekter, men de som funnits länge och som finns i allmänna vaccinationsprogram vet vi att är väldigt säkra, säger Frans.

Barn blir överaktiva av socker – FALSKT

Det här är en myt som Emma Frans forskat i och som fått mycket motstånd. Det är framför allt från föräldrar hon fått kritik. De är övertygade om att deras barn blir överaktiva av socker – de ser ju det själva!

- Men där ser man att den här myten förmodligen beror på att det finns en stor förväntanseffekt hos föräldrarna. De är väldigt övertygade om att barn blir överaktiva av socker så därför tenderar de att uppfatta sina barn som överaktiva om de tror att barnen fått socker, trots att barnen egentligen bara fått placebo.

Du blir förkyld om du har kalla fötter - FALSKT

Ha varmt på fötterna så blir du inte förkyld! Det har många fått höra under årens lopp, men det här stämmer faktiskt inte. Emma Frans berättar att det gjorts exakta test på just den här myten.

- Man har droppat förkylningsvirus i näsan på människor och låtit vissa sitta med fötterna kallvatten. Man kunde sedan inte se att de blivit mer förkylda än de som inte satt i kallvatten.

Manlig och kvinnlig fot
Det kanske är jobbigt att ha kalla fötter, men du blir åtminstone inte mer förkyld av det. Manlig och kvinnlig fot Bild: Seppo Sarkkinen könsroller

Däremot blir vi mer förkylda under de kalla månaderna, men det förklaras framför allt av att vi spenderar mer tid inomhus.

- Vi är mer inne bland alla människor och exponeras därför mer för virus. Det finns ändå vissa studier som visar att våra slemhinnor kan bli mer känsliga för förkylningsvirus om vi andas in kall luft.

Men inte om vi har kalla fötter, så länge du inte andas med fötterna då förstås.

Stress gör att vi åldras snabbare – OSÄKERT

- Det där är en svår fråga. Jag skrev en text om huruvida håret blir grått om man stressar, för det finns en sådan myt, men det finns inga tydliga bevis för det, säger Emma Frans.

USA:s president Barack Obama i Arlington, Virginia den 4 januari 2017.
En grå Barack Obama - är det ålder eller stress som är boven? USA:s president Barack Obama i Arlington, Virginia den 4 januari 2017. Bild: KEVIN DIETSCH / POOL Barack Obama,USA,USAs president,Arlington County

Det pratades en del om det här när det var dags för Barack Obama att avsluta sin ämbetstid. Då kunde man tydligt se att han blivit grå under de senaste åren.

- Man kan ju verkligen tänka sig att det är ett stressigt jobb, men där tror man snarare att personer tenderar att bli president i en viss ålder, så just stress har man inte kunnat koppla det till, men det finns ändå vissa evidens som tyder på det.

Osäkert där alltså, så kanske bäst att tagga ner om du stressar väldigt mycket samtidigt som du fått en del gråa hår.

Du kan övervinna en sjukdom med kämparglöd - OSÄKERT

Kämparglöd påverkar tyvärr väldigt lite, enligt Emma Frans.

- Det beror på vilken typ av sjukdom det är, men man får faktiskt ta och fundera på de som kämpade jättemycket men som inte finns kvar för att berätta sin historia, säger hon.

Det finns något som kallas överlevnadsbias och det innebär att vi bara får höra historier från de personer som lyckas. Man ser det också när kändisar blir intervjuade.

- De berättar att de jobbade så himla hårt och att de därför är framgångsrika. Skavlan bjuder liksom inte in de som jobbade hårt men ändå inte blev framgångsrika.

Dags att lyfta fram även de som misslyckats alltså?

Därför accepterar vi inte information som går emot vår världsbild

Att myter finns och får leva vidare är inget konstigt. Vi tror mest på sådan information som passar in i vår världsbild, och det är inget nytt fenomen. Så har det varit genom alla tider.

- Man brukar prata om att människan har olika snedvridningar och just det här kallas bekräftelsebias, berättar Frans.

Det pratas ofta om bubblor nu för tiden. Informationsbubblor. bubblor

Bekräftelsebias innebär att vi systematiskt hittar information som bekräftar det vi redan tror medan vi bortser från information som går emot vår världsbild. Förr var det här inget stort problem, men nu när vi i princip kan hitta vilken information som helst bara vi letar tillräckligt länge, kan det bli ett problem.

- Man kan se många exempel på det och det blir en slags hopplöshet bland människor som försöker motbevisa myter och så vidare. Vi har mycket kunskap och vi har forskat mycket men ändå vill folk inte ta till sig detta.

Hur övertygar du någon som vägrar att tro på vetenskap?

Det kan vara svårt säger Emma Frans, och du får akta dig så det inte går helt fel.

- Det finns också något som kallas för backfire effect som innebär att när man bemöter någon med fakta som går emot deras världsbild tenderar de att bli ännu mera övertygade om sin ursprungliga ståndpunkt.

Emma Frans säger att det bästa är att försöka få människor att inte inte bilda sig en felaktig uppfattning från första början. Det här kan lösas genom att se till att korrekt information finns tillgänglig, lära folk vilka källor som är pålitliga men också hur man själv kan bedöma olika typer av påståenden.

- Ett problem är att det blir en ganska aggressiv diskussion, att man gör debatt av olika frågor och att känslor blir inblandade. Särskilt när man ska motbevisa en myt kan det vara viktigt att lägga upp motbevisningen på ett sätt som inte hotar en persons världsbild så att de inte behöver revidera allt de står för och tror på.

Det är alltså viktigt att lägga aggressiva känslor åt sidan och försöka knyta an till personen på ett mer vänskapligt plan innan du börjar diskutera myter och annat som kan vara jobbigt för personen.

Tro ändå inte på allt du läser

Olika forskningar kommer hela tiden med nya resultat vilket gör att det kan vara svårt att veta vad som är sant och falskt. Kan vi verkligen lita på att vetenskapen är sanningen?

- Jag tycker absolut inte att du ska lita på den senaste larmrapporten som kommit ut. Forskning är en kontinuerlig process och det handlar om att man hela tiden försöker motbevisa saker, säger Emma Frans.

Hon tycker det är synd att media ofta lyfter upp nya revolutionerande fynd eftersom de ofta i efterhand visar sig vara felaktiga.

- Det finns en forskningskultur där forskare gärna vill framhäva sig själva, och media väljer att skriva om den typen av forskning som de tycker är smakigast och som genererar mest klick. Så den vetenskap vi får ta del av är inte nödvändigtvis den som har högst kvalitet.

Hur mottaglig är du för information som går emot din världsbild? Har du någonsin ändrat åsikt om något du djupt trodde på? Kommentera gärna!