Hoppa till huvudinnehåll

Björksavens tid är nu

En slang från en bjök till ett uppsamlingskärl
En björk kan ge flera liter sav per dygn. En slang från en bjök till ett uppsamlingskärl Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Björksav

För att tappa björksav behövs en borr, en slang och ett uppsamlingskärl. Och tillstånd av markägaren. Efter det finns alla möjligheter att ta tillvara vårens eget guld som är rena hälsodrycken.

Runt om i världen finns ett stort intresse av finsk björksav. Också vi finländare borde bli bättre på att tillvarata björksaven.

- Varför köpa jox från andra sidan jordklotet när vi har björksav här och nu, säger Anita Storm, ört- och ekologirådgivare på Marthaförbundet.

Hälsodryck

Björksaven innehåller mineraler, spårämnen och ett 15-tal olika aminosyror. Den innehåller också kalium, kalcium och magnesium och fungerar utmärkt som en återhämtande dryck efter träning. Det finns också fall där björksav används för att motverka allergier.

- Man kan dricka en liten shot varje dag från november fram till sommaren och på det viset få bort en del av de allergiska reaktionerna. Det finns familjer där allergimedicinerna har ersatts av björksav. Den är inte heller lika tröttande som vanliga mediciner. Alla kan kanske inte få hjälp av det, men man kan prova, säger Storm.

Men om man vill ha frysboxen full av björksav i november ska man tappa björksav då det finns. Och det är mellan islossning fram till lövsprickning. Det handlar om en tid på uppskattningsvis tre veckor.

Anita Storm vid en björk som hon håller på att tappa på sav.
Björksav används både i naturkosmetik och bakverk hemma hos Anita Storm. Anita Storm vid en björk som hon håller på att tappa på sav. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen anita storm

Större krona – bättre produktion

En bra producerande björk får gärna ha en aningen sprucken stam framom helt slät. Kronan kan med fördel ha ett tätt lövverk och i brösthöjd ska stammens omkrets vara åtminstone 20 centimeter. Borrhålet kan läggas ungefär en meter från marken och får vara ca 4 centimeter djupt. Färgen på saven ska vara klar och genomskinlig. Grumlig sav ska inte användas.

- I början kan man få några liter, efter ett tag kan det komma ganska stora mängder, och sedan går det tillbaka igen innan lövsprickning.

Hålet ska borras på trädets skuggsida eftersom saven ska skyddas från sol och värme för att hålla bästa kvalitet. Slangar och uppsamlingskärl ska hålla god hygien och det bör tömmas varje dag för att undvika att saven jäser eller möglar. Efter det kan den frysas ner direkt.

- Speciellt om det blir varmare ska det tömmas varje dag. Och gör man det professionellt ska slangar och kärl desinficeras, säger Strom.

Tänk på trädet!

En björk ska inte tappas på björksav mer än två år i rad, och den ska inte ha fler än två borrhål. Efter det bör trädet få återhämta sig och borrhålet ska pluggas igen. Borrhålen medför också missfärgningar på stocken. Krokiga björkar som inte har en så slät yta lämpar sig ypperligt för ändamålet eftersom de har ett lägre värde för virkesproduktion.

- Det här trädet kommer inte att säljas som dyr faner, utan det kommer så småningom att bli ved, säger Anita Storm då hon står brevid björken som tappas på sav.

Anita Storm häller över björksav i ett rent ämbar.
Krokiga björkar lämpar sig bra för att tappa sav. Anita Storm häller över björksav i ett rent ämbar. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Björksav,anita storm