Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Släck inte barnens rörelseglädje

Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll.
För alla är det inte tävlingen som är det viktiga – alla kan inte bli proffs, som Keisuke Honda (bilden). Keisuke Honda tränar småbarn i fotboll. Bild: All Over Press Keisuke Honda,barnidrott

Som bäst sprids en video på sociala medier om hur vart femte barn i dag upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det här leder till att många barns glöd för idrott och rörelse släcks.

Inte för att det skulle vara de vuxnas mening, snarare tvärtom, för att de så otroligt gärna vill se alla barn lyckas, bli bättre och ibland också vinna, men de saknar verktygen om hur man bäst gör det.

Barns idrott skall ske på barnets villkor

Jag kommer själv ihåg alla timmar jag spenderat på en friidrottsplan i solsken, i regn och i rusk. Då alltid någondera mina föräldrar skjutsat, uppmuntrat och tröstat när det behövts men framförallt alltid funnits där.

För det var långt ifrån alla barns föräldrar som satt på läktaren eller stod där med handen bakom ryggen när det skulle behövts. Genom att som förälder själv aktivera sig i den förening som barnen valt att idrotta inom visar du god förebild för alla barn, inte bara egna.

Min pappa var aktiv inom såväl fotbollen som friidrotten, och där stod han på varje träning och tävling som starter och funktionär. Det är också han som lärt mig vikten av frivilligarbete, föreningsaktivism och som väckt mitt intresse för idrott och motion.

Min mamma igen har en stor rörelseglädje och det var även hon som tog med mig på alla dans och gymnastikträningar och ibland någon enstaka tävling. Jag är så tacksam för all den tid som mina föräldrar satt ner på mig och mina träningar under min uppväxt.

Nu om någonsin så behöver vi närvarande föräldrar som ställer upp och möjliggör verksamhet som stöder barn och ungas idrott.

Nyckelordet är lyssna

Att lyssna på barnen, och ställa de rätta frågorna. Var det roligt idag på träningen? Lärde du dig någonting nytt? Vad vill du försöka bli bättre på tills nästa gång? Tävling är någonting som oftast motiverar, såväl barn som vuxna.

Men för alla är det inte tävlingen som är det viktiga. Det måste vi också respektera och komma ihåg. Du skall också få vara med, och ha roligt, även om du inte satsar på en karriär som elitskidåkare eller cyklist.

Vi på Finlands Svenska Idrott hoppas kunna bidra till så många barns möjlighet till rörelse som möjligt. Delvis genom ekonomiska understöd till lokala idrottsföreningar men även genom utbildningar riktade till tränare.

Genom våra tränarutbildningar kan föräldrar och andra aktiva få de verktyg som behövs för att kunna möta alla barns och deras individuella behov inom idrotten.

Jeanette Harf
Ansvarig för kommunikation, marknadsföring och evenemang
Finlands Svenska Idrott

Läs också

Nyligen publicerat - Sport