Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike: Assad-regimen använde saringas i Idlib

Bashar al-Assad skakar hand med en soldat.
Enligt de franska uppgifterna måste ordern om att använda sarin ha kommit antingen direkt från president Bashar al-Assad eller någon inom hans närmaste krets. Bashar al-Assad skakar hand med en soldat. Bild: EPA/SANA / HANDOUT Bashar al-Assad,Syrien

Syriska regimen angrep en by i södra Idlib-provinsen med kemvapnet sarin. Enligt Frankrikes utrikesminister har landets underrättelsetjänst kunnat bekräfta misstankarna mot Assad-regimen.

Frankrike har slagit fast att det var den syriska regimen som utförde angreppet med kemiska vapen mot byn Khan Sheikhoun i södra Idlib i början av april.

Utrikesminister Jean Marc Ayrault säger att landets underrättelsetjänst nu med hjälp av blod- och jordmånsprover tagna i Khan Sheikhoun har slagit fast att misstankarna kring angreppet stämmer.

- Det råder inget tvivel om att det var sarin som användes. Det råder heller inget tvivel om den syriska regimens skuld då det använda sarinets tillverkning beaktas, säger Ayrault.

Proverna visar entydigt att saringas användes i angreppet och att gasen har tillverkats av den syriska regimen, uppger Ayrault.

De nya proverna visar att sarinet som användes i Khan Sheikhoun-angreppet har tillverkats i samma anläggning som den gas som användes under ett angrepp år 2013.

Flera utredningar, bland annat en utförd av FN och OPCW, har slagit fast att det var den syriska regimen som låg bakom det angreppet.

Högsta ledningen direkt ansvarig

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault vädjar om en verklig debatt om sanktionerna så att de inte förlängs automatiskt varje gång som de är på väg att löpa ut
Enligt Jean Marc Ayrault råder inget tvivel om att det var den syriska regimen som utförde angreppet Khan Sheikhoun. Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault vädjar om en verklig debatt om sanktionerna så att de inte förlängs automatiskt varje gång som de är på väg att löpa ut Bild: EPA/JULIEN WARNAND Jean-Marc Ayrault,Frankrike

Den franska underrättelserapporten uppger också att regimens högsta ledarskap direkt bär ansvaret för angreppet.

- Den franska underrättelsetjänsten anser att bara Bashar al-Assad och de mest inflytelserika medlemmarna i hans närmaste krets kan ha givit ordern om att använda kemiska vapen, säger Ayrault.

Ayrault gav inga tecken på att nya åtgärder planeras utgående från underrättelsetjänstens uppgifter.

USA bombade den flygbas i centrala Syrien som radarbilder visade att användes för angreppet.

Bombningen utfördes efter att en resolution som skulle ha fördömt angreppet och infört en rad sanktioner fälldes av Ryssland i FN:s säkerhetsråd.

Bara regimen hade kapacitet

Enligt Ayrault har den franska underrättelsetjänsten också kunnat utesluta andra teorier kring angreppet.

Den syriska regimen menar att hela angreppet var iscensatt av rebellgrupper i området, eller att offren utsattes för gasen efter att det syriska flygvapnet hade bombat ett vapenlager i byn.

Enligt de franska uppgifterna är det här ändå inte möjliga förklaringar.

Inga grupper i området har enligt Frankrike kapacitet att komma över sarin.

Terrorgruppen IS tros vid ett tillfälle ha använt sarin, men eftersom gruppen inte finns i närheten av området kan också de enligt Frankrike uteslutas.

Den syriska regimen gick efter angreppet år 2013 med på att låta förstöra sina kemiska vapen.

Det har ändå länge ansetts sannolikt att regimen inte lät förstöra hela arsenalen och att regimen igen kan ha byggt upp sin kapacitet att producera nya kemvapen.

Läs också