Hoppa till huvudinnehåll

Fredrika Sundén: Tiga är inte alltid guld

Yle Östnylands reporter Fredrika Sundén
Yle Östnylands reporter Fredrika Sundén. Yle Östnylands reporter Fredrika Sundén Bild: Privat porträtt,fredrika sundén

Det kokar i Lovisa efter stadsdirektör Olavi Kalevas plötsliga avskedsansökan. Hemlighetsmakeriet kring orsakerna till det kan slå tillbaka mot politikerna i stadsstyrelsen, skriver Yle Östnylands reporter Fredrika Sundén i sin kolumn.

Allting började med en liten mening i beslutsförteckningen från Lovisa stadsstyrelses möte i början av april, där det konstaterades att stadsdirektör Olavi Kaleva ska lämna in en utredning om ett tillsvidare hemligt näringslivsärende.

Efteråt skrev stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) på sin privata Facebooksida att mötet var hennes jobbigaste någonsin.

Lokalmedierna plockade upp pusselbitarna och försökte para ihop dem för att få reda på vad det hela gäller. Stadsstyrelsen ville ändå inte ge ut några detaljer. Det enda som sades var att Kalevas situation är allvarlig.

Medierna och Lovisaborna utlovades mer information efter att Kaleva hade lämnat in sin utredning och stadsstyrelsen hade hunnit behandla den. Men därav blev intet.

Stadsstyrelsen ville inte kommentera ärendet efter måndagens möte innan beslutsförteckningen publicerades. Då den äntligen dök upp på tisdagsförmiddagen stod det endast att texten publiceras senare. Kort efter klarnade det att Olavi Kaleva avgår med omedelbar verkan.

Hysch-hysch-strategi

Till tidningen Östnyland säger stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén att hon och resten av styrelsen inte upplever att stadsborna behöver få närmare information om orsakerna bakom Kalevas sorti. Kaleva själv säger att han kommit överens med stadsstyrelsen om att inte kommentera ärendet.

Hemlighetsmakeriet är det mest exceptionella med hela situationen.

Följer man med diskussionen på sociala medier och i Yle Östnylands kommentarfält kan man redan nu se att tystnaden kan komma att slå tillbaka mot politikerna i stadsstyrelsen på ett negativt sätt.

Lovisaborna vill veta varför stadsdirektören valde att avgå, och det kan man tycka att de har rätt till efter alla löften om mer information de senaste veckorna.

Hittills har politikerna gömt sig bakom ursäkten att det handlar om affärshemligheter. Sådana detaljer behöver man förstås inte röja, men någon typ av förklaring skulle vara på sin plats efter att situationen eskalerade så plötsligt.

Vilda spekulationer

Oberoende av vem som har gjort ”rätt” eller ”fel” så leder ovissheten till vilda spekulationer. På sociala medier och bland politiker som inte sitter i stadsstyrelsen förkommer redan nu konspirationsteorier om komplotter mot stadsdirektören för att få honom utbytt.

Dessutom verkar det vara SFP som får agera syndabock, trots att stadsstyrelsen har visat upp en enad front i frågan. Det kastar onekligen en skugga över SFP:s nyvunna enkla majoritet i Lovisa innan posterna ens är fördelade och fullmäktigearbetet inlett.

Förklaringen till Olavi Kalevas sorti är knappast svartvit med tydliga hjältar och skurkar. Däremot kan man konstatera att politikernas mediestrategi inte har varit särskilt lyckad.

Frågan är vilka följder Kalevahärvan kan få för stadens rykte. Förr eller senare ska Lovisa stad inleda rekryteringen av en ny stadsdirektör. Det återstår att se om och hur tystnaden påverkar den processen.