Hoppa till huvudinnehåll

Genom att se på ansiktsdragen kan hon sminka dig till en filmstjärna

Kati Koskela i en studio.
Kati Koskela i studion i Helsingfors där stilikonerna skall sminkas. Kati Koskela i en studio. Bild: Yle/Mikko Kilpinen filmstjärnor

Kati Koskela har sminkat Lordi och efter det för Harry Potter-filmen Deathly Hallows. Hon är specialist på att titta på benstommen i ansiktet. Den formas av ljuset och skuggorna och får dig att bli en annan person. I Arena-serien Stilikoner kommer hon att förvandla kända finländska kvinnor till klassiska filmstjärnor.

För ett år sedan satt jag i sminkstolen och skulle bli sminkad av en ny sminkare här på YLE. Hon presenterar sig som Kati Koskela och berättar att hon tidigare jobbat för Harry Potter-teamet i London och senare som make up-artist i Helsingfors.

Hon tittar noggrant på mina kindkotor och rör ihop en lämplig nyans av rougekrämen. När hon kommit till håret utbrister hon plötsligt att hon skulle vilja göra en serie där man förvandlar finländska kända kvinnor till klassiska filmstjärnor.

- Jag fick idén första gången då jag jobbade som huvudsminkör för filmen Ei kiitos. En av de kvinnliga huvudrollsinnehavarna, Anu Sinisalo, kom en morgon osminkad till mig för att bli sminkad. Hon såg precis ut som Marilyn Monroe i fotoserien där hon poserar i en svart klänning för Vogue.

The Last Sitting heter fotosessionen som varade i tre dagar. Bert Stern fotograferade Marilyn Monroe i olika poser med en svart klänning. Sex veckor senare dog hon.

Anu Sinisalo står i en svart dress framför en spegel.
Anu Sinisalo poserar som Marilyn för fotografen Mikko Kilpinen. Anu Sinisalo står i en svart dress framför en spegel. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola stilikoner

När Kati fått min frisyr färdig är vi mitt uppe i diskussioner om filmstjärnor. Min mormor jobbade som retuschör för Ateljé Tenhovaara i Helsingfors.

Som barn fick jag höra om hur hon med en liten tunn pensel tillförde ljus i filmstjärnornas och brudparens ansikten. Det kändes som att filmstjärnorna levde för evigt i ett gudomligt ljus.

När jag stiger upp ur sminkstolen har vi med Kati redan planerat att göra en Arena-serie om finländska artister som förvandlas till odödliga filmstjärnor, stilikoner.

Ett år senare, i mars börjar projektet. Kati besöker Filmarkivets bibliotek och forskar i olika fotografier av filmstjärnor för att hitta rätt förvandlingsobjekt.

När rätt stilikon är vald börjar processen med att antingen hitta kläder från rätt epok eller sy upp en kopia.

Vi får en liten studio som vi inreder med en fransk 1700-tals skärm i rokokostil, en gyllene avlång antik spegel och ett modernt vitt sminkbord. Nu börjar resan där vi återuppväcker filmstjärnornas elegans och eteriska utstrålning.

- Dagens digitalisering gör det svårare för oss att nå den drömvärld som filmstjärnan befinner sig i. Gammaldags film är mycket mjukare.

Vi strävade efter att filma Stilikoner-sessionerna på ett sätt som påminner om gamla filmer.

En fotosession med Anu Sinisalo som Marilyn Monroe.
En lyckad fotosession handlar om tillräckligt med ljus. En fotosession med Anu Sinisalo som Marilyn Monroe. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola stilikoner

Anu Sinisalo sitter på golvet och blir sminkad till Marilyn Monroe.
Anu Sinisalo i svart dress, blir sminkad till Marilyn av Kati Koskela. Anu Sinisalo sitter på golvet och blir sminkad till Marilyn Monroe. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola stilikoner