Hoppa till huvudinnehåll

Inhiberat invånarmöte irriterar i Esbo

Smedsby skola i Esbo
Föräldrarna i Smedsby skola vill veta vad som är på gång. Smedsby skola i Esbo Bild: Yle/Mathias Gustafsson smedsby skola

- Det väcker nog oro hos oss föräldrar det här, säger Sara Illman, vice ordförande för Smedsby Hem och Skola. Man börjar ju undra över vad som ligger bakom beslutet att inhibera invånarmötet.

Ursprungligen var tanken att Esbo stads svenska bildningstjänster skulle informera föräldrarna om hur processen med det svenska skolnätet går och vad tjänstemännen har kommit fram till.

På måndagen meddelade staden att mötet är inhiberat.

Kort varsel

- Det var nog på ganska kort varsel meddelandet kom, säger Illman. Bara två dagar för själva mötet. Det väcker nog en hel del frågor det. Visst finns det ju en förklaring här på stadens webbplats, men den låter nog lite diffus.

En ryggsäck hänger på en knagg i en skolkorridor.
Esboföräldrar vill få information. En ryggsäck hänger på en knagg i en skolkorridor. Bild: Yle/Minna Almark Ryggsäck,skolan (fenomen),korridorer,elever,skolväska

Mötet flyttas till hösten

På webbplatsen hänvisar svenska bildningstjänster till en tilläggsutredning som ska göras och enligt förvaltningschef Jaana Suihkonen kommer inget förslag om skolnätet att läggas fram i det här skedet ännu.

- Nämnden Svenska rum kommer inte behandla ärendet nu i maj, berättar Jaana Suihkonen. Tanken var ju att ordna invånarmötet före nämnden behandlar ärendet. Därför flyttar vi på det hela till hösten, innan beslutsfattarna i nämnden tar del av det förslag som sedan läggs fram.

Pennor på kateder i ett klassrum.
Skolnätet i Esbo ses över. Pennor på kateder i ett klassrum. Bild: Yle/Monica Forssell häfte

Föräldrarna har frågor

- Det här är lite dålig kommunikation tycker vi föräldrar, säger Sara Illman. Visst förstår vi ju att det är viktigt att slutföra alla utredningar, men vi har ju skickat ett helt batteri med frågor och följdfrågor till stadens tjänstemän och vi skulle vilja ha svar på dem. Nu känns det som om vi lämnas utanför infomationsslingan och det är inte bra.

Bemböle skola i Esbo den 3 juni 2016
Även Bemböle skola är på fallrepet. Bemböle skola i Esbo den 3 juni 2016 Bild: Tino Oksanen Bemböle,bemböle skola,Esbo,skolan (fenomen),Grundskolor och gymnasier,tegelbyggnader

- Jo förstås, nog förstår vi här på staden att föräldrarna säkert har förberett sig på mötet med en hel massa frågor, säger Jaana Suihkonen. Men nu beslöt vi alltså att skjuta upp invånarmötet tills i höst då nämnden Svensk rum sen behandlar frågan.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen