Hoppa till huvudinnehåll

Pargas blir loppmarknad – Gårdsloppisrally ordnas för sjätte gången

Lopptorgs skylt
Lopptorgs skylt Bild: YLE/Lisa Salwathura lopptorg

Gårdsloppisrallyt i Pargas håller på att etablera sig som sommartradition och arrangeras i år för sjätte gången. Loppmarknaden ordnas 11.6, söndagen efter Pargasdagarna och anmälningstiden för dem som vill sälja går ut 30.4.

I fjol deltog kring 100 gårdar i hela Pargas kommundel av Pargas stad. Som tidigare är loppisrallyt uppdelat i två zoner, en för centrala Pargas och en för periferin. I den centrala zonen pågår försäljningen 12-17 och i den perifera 10-15. Det beror på att arrangörerna har märkt att det underlättar för de mer avlägsna gårdarna.

- Det finns så många deltagande gårdar i centrumzonen, så för att folk ska känna att de har tid för de avlägna gårdarna så har vi lite olika tider. Annars blir det lätt så att folk koncentrerar sig på centrum, berättar Pia Prost som är med och arrangerar gårdsloppisrallyt.

På tisdagen var ungefär 40 deltagare anmälda, men arrangörerna väntar sig ännu fler.

- Människan är funtad så att hon väntar till slutskedet med att anmäla sig, tror Prost.

Kan rallyt växa ännu mer?

- Nja, deltagarantalet har legat på en stadig nivå de senaste åren så mycket större blir det nog inte.

Från början ordnades evenemanget i Egentliga Finlands Byars regi, men nu för tiden är det Pia Prost som står för verkställandet tillsammans med Lasse Andersson. Allt det praktiska sköts via hemsidan, vilket underlättar för arrangörerna.

- Man anmäler sig och betalar deltagaravgift på nätet, så det går ganska smidigt för oss. Arbetsbördan är så liten att jag och Lasse Andersson har tyckt att det fortfarande är värt att ordna gårdsloppisrally, trots att vi inte gör det via jobbet längre.

Deltagaravgiften går till marknadsförings- och tryckkostnader.

Gårdsloppisrally i Pargas.
Pia Prosts bild från loppisrallyt 2016. Gårdsloppisrally i Pargas. Bild: Pia Prost loppmarknad

"Gå ihop med grannarna"

Till evenemanget finns en karta över de gårdar som deltar. Den kan laddas ner från gårdsloppisrallyts hemsida.

- Det lönar sig att gå ihop med grannarna, så att man inte är en ensam prick på kartan långt ifrån andra deltagare. Då kan det vara svårt att locka till sig folk, tror Prost.

Har du några andra tips åt den som vill ställa ut saker till försäljning?

- Jag har märkt att det här inte är ett evenemang där det lönar sig att sälja kläder. Satsa hellre på prylar, antikvititer, möbler och såna saker Det är det som går hem bäst.

Prost har inte deltagit som försäljare tidigare, men i år har hon en sommarstuga som ska städas ur och det kan hända att där finns saker som kan säljas.

Finns det en loppistrend för tillfället?

- Nja, jag tror att människor är mer medvetna än förr om att vi är för slösaktiga med jordens resurser. Så jag hoppas åtminstone att det inte bara är en trend, menar Prost.

Pia Prost på Pargasdagarna 2016
Pia Prost på Pargasdagarna 2016. Pia Prost på Pargasdagarna 2016 Bild: Yle/Nina Bergman pargasdagarna 2016