Hoppa till huvudinnehåll

Rinne: Regeringen lyckades inte fatta nödvändiga beslut, Gröna: Vad hände med förnyade familjeledigheter?

Porträttbild av Antti Rinne
Porträttbild av Antti Rinne Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Antti Rinne

Oppositionsledaren Socialdemokraternas Antti Rinne är mycket besviken på det resultat som regeringen presenterade i sin halvtidsgranskning. De Gröna anser att regeringen inte gör tillräckligt för att öka jämlikheten inom familjepolitiken. Här finns den samlade kritiken mot regeringen.

– Jag är särskilt besviken på att regeringen inte alls förbättrat små och medelstora företags förutsättningar till sysselsättning, sa Rinne sent på tisdag kväll.

Enligt honom har regeringen inte lyckats fatta de nödvändiga besluten.

SDP:s ordförande Antti Rinne
Antti Rinne SDP:s ordförande Antti Rinne Bild: Mikael Crawford/Yle Antti Rinne

Han tycker också att det ser ut som om regeringen inte kommer att lyckas uppnå sina mål om en 72 procentig sysselsättning, en minskad statsskuld eller en balans i den offentliga ekonomin.

- Samtidigt låter statsminister Juha Sipilä (C) förstå att största delen av regeringens mål kommer att nås. Ju mindre gärningar, desto mer prat, skriver Rinne i Facebook.

Sannfinländarnas ordförandeval orsakar osäkerhet

Rinne menar att Sannfinländarnas partimöte i juni inverkar på regeringens funktionsförmåga. Sannfinländarna väljer då en efterträdare till avgående partiledaren Timo Soini.

Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho och Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho är förhandsfavoriter. Enligt bedömningar skulle valet av Halla-aho försvåra regeringssamarbetet, till och med leda till regeringskris.

Oppositionsledaren Antti Rinne ser ändå de sänkta dagvårdsavgifterna som en positiv sak. Han är också nöjd över att företagare som hamnat i en skuldspiral lättare ska få hjälp.

De gröna efterlyser mer jämställdhet

De Grönas vice ordförande Touko Aalto är besviken på att regeringen inte har gjort några framsteg då det gäller förnyandet av familjeledigheten. Enligt de Gröna skulle halvtidsgranskningen ha varit ett bra tillfälle att göra en förnyelse genom att öka jämställdhet i samhället på ett sätt som gynnar både familjer och barn.

Touko Aalto har skägg och är klädd i skärmmössa och kostymjacka.
Touko Aalto Touko Aalto har skägg och är klädd i skärmmössa och kostymjacka. Bild: Lehtikuva LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Touko Aalto

– Båda föräldrarna borde få fem månader öronmärkt inkomstrelaterad föräldraledighet, dessutom skulle det finnas en ytterligare period på fem månader som föräldrarna skulle få dela på hur de vill. Dessutom borde hemvårdsstödet göras om till en mera flexibel vårdpenning, säger Aalto.

Krista Mikkonen som är ordförande för de Grönas riksdagsgrupp är oroad över de otillräckliga satsningarna på att utveckla det finländska kunnandet.

- Under halvtidsgranskningen skulle det ha varit hög tid att vända utbildnings- och forskningspolitiken på rätt köl, säger hon.

Närbild av Krista Mikkonen som har kort blont hår, glasögon och stora örhängen.
Krista Mikkonen är ordförande för De grönas riksdagsgrupp. Närbild av Krista Mikkonen som har kort blont hår, glasögon och stora örhängen. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Krista Mikkonen

Familjeledigheten kritiseras i hårda ordalag

Också barnombudsmannen Tuomas Kurttila, löntagarorganisationen FFC samt centralorganisationen för högt utbildade Akava är besvikna över att regeringen inte kommit vidare i förnyelsen av familjeledigheten.

Inom löntagarorganisationen FFC är man förundrade över regeringens ovilja att påbörja förnyelsen. I den här ekonomiska situationen borde det finnas politisk vilja att lyfta sysselsättningen på alla sätt som är möjliga.

– Vi kommer att fortsätta att föra förnyelsen av familjeledigheten vidare. En större flexibilitet när det gäller familjeledighet spelar en stor roll för kvinnors ställning i arbetslivet säger FFC:s chef Saana Siekkinen.

FFC kritiserar dessutom att ingen lösning på problemen med de så kallade nollarbetsavtalen hittats och att utkomstskyddet för arbetslösa försvagas ytterligare.

Akava är nöjd med regeringens beslut som gäller sysselsättningen men utbildningssektorn behöver fortfarande mera resurser.

– Varken arbetsmarknaden eller familjerna får nu den flexibilitet som de behöver, och jämställdheten inom det finländska arbetslivet går inte framåt på det här sättet, säger Akavas ordförande Sture Fjäder.

Enligt honom kommer skillnaderna i sysselsättning mellan mammor och pappor till småbarn fortsättningsvis att vara stora så länge systemet med familjeledighet inte sporrar föräldrar att dela ledigheten jämnare.

dagisbarn tittar ivrigt ner i de odlingslådor Åbo stad placerat ut för att se om där växer något.
dagisbarn tittar ivrigt ner i de odlingslådor Åbo stad placerat ut för att se om där växer något. Bild: Yle/Linus Hoffman Dagisbarn,daghem,barnträdgårdslärare,barn,utomhusidrott,odlingslådor

Barnombudsmannen: Den nuvarande familjeledigheten skadlig både för barnen och arbetsmarknaden

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila är besviken över att regeringen under halvtidsgranskningen inte körde igång någon förnyelse av familjeledigheten.

Att förnya familjeledigheten skulle vara i både barnets och jämställdhetens intresse, men det är också viktigt för att arbetsmarknaden ska fungera.

Enligt Kurttila är det beklagligt och skadligt att regeringen inte fått förnyelsen i rörelse, eftersom den är viktig för barnen och hela det finländska samhället.

Han säger att man borde utveckla familjeledigheten så att den bättre skulle motsvara familjernas mångfald, barnens behov och arbetsmarknadens krav.

Barnombudsman Tuomas Kurttila
Tuomas Kurttila Barnombudsman Tuomas Kurttila Bild: Yle/Linus Lång tuomas kurttila

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes