Hoppa till huvudinnehåll

Snart dags för lag-EM på Karlsplan

Marton Gyulai och John Cronin. I förgrunden Lalle Broberg.
Márton Gyulai, delegationsråd vid European Athletics och teknisk delegat John Cronin. I förgrunden Lalle Broberg. Marton Gyulai och John Cronin. I förgrunden Lalle Broberg. Bild: Yle/Kati Enkvist. john cronin

Om två månader är det dags för lag-EM i friidrott, på Karlsplan i Vasa. Friidrotten kommer hem, säger Márton Gyulai, delegationsråd vid European Athletics.

Den 23-25 juni kommer Vasa att få stå värd för friidrottstävlingar på internationell toppnivå. Då går division ett i lag-EM av stapeln.

Samtidigt tävlar de bästa nationerna i Lille i Frankrike.

Förberedelserna är i full gång och man ligger bra till i tidtabellen. Men jobbet tar aldrig slut.

- Det finns oerhört många detaljer man ska tänka på. Idrottarna vill äta frukost vid olika tider, träna vid olika tider och så vidare. Och på grund av internet är man ju inte någongång riktigt ledig, säger Lalle Broberg, lag-EM:s generalsekreterare, och skrattar.

Språngbräda för idrottarna

Márton Gyulai, delegationsråd vid European Athletics, är väldigt nöjd över att tävlingarna hålls i Vasa.

- Det känns som att friidrotten kommer hem i och med mästerskapen. Det finns ingen som kan ifrågasätta hur starkt friidrotten är sammankopplad med Finland. Och då talar jag inte endast om alla duktiga finländska idrottare utan också om alla fantastiska mästerskap som har ordnats här, säger Gyulai.

Lalle Broberg och Marton Gyulai.
Lalle Broberg och Márton Gyulai. Lalle Broberg och Marton Gyulai. Bild: Yle/Kati Enkvist. Broberg,gyulai

Lag-EM kommer att fungera som en viktig språngbräda för idrottarna.

- Det är exakt 100 dagar till världsmästarskapen i friidrott i London och lag-EM här i Vasa kommer att ge friidrottarna möjligheten att se hur det ligger till med formen, säger Gyulai.

Karlsplan i bra skick

Banorna vid Karlsplan är i gott skick i och med att de rustades upp inför de finska mästerskapen 2013.

- Banorna ska tvättas och banmarkeringarna ska målas genast det blir lite varmare, säger Broberg.

Både Broberg och Gyulai har höga förväntingar på publiken.

- Det är en stor grej om vi får läktarna fyllda. Världsmästaren och OS-silvermedaljören på 800 meter, André Bucher från Schweiz, var här 2001. Och han sa att det var den bästa Europacupen han någonsin deltagit i - just för att det var så mycket folk, säger Broberg.

12 landslag tävlar i lag-EM i division ett. Förutom Finland deltar lag från bland annat Sverige, Norge och Danmark.

Det är European Athletics som tillsammans med Vasa stad och Finlands Friidrottsförbund arrangerar tävlingarna. Uppdraget att ordna tävlingen har getts till den lokala föreningen Vasa IS.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten