Hoppa till huvudinnehåll

SOK taget på sängen: Stockholm drar sig ur OS-racet

Enni Rukajärvi är Finlands bästa damåkare.
Bristen på analysunderlag gjorde att Stockholm drar sig ur kampen om OS 2026. Enni Rukajärvi är Finlands bästa damåkare. Bild: Suomen Lumilautaliitto enni rukajärvi

Det blir inget vinter OS i Sverige år 2026. Kampanjen fick ett abrupt slut på onsdag – så abrupt att Sveriges olympiska kommitté inte hängde med i svängarna.

Stockholm stad meddelade på onsdag att arbetet med att söka vinter-OS och Paralympics år 2026 har avbrutits.

Socialdemokraterna i Stockholm motiverar beslutet på följande sätt, enligt SVT: Eftersom Internationella olympiska kommittén IOK inte kan precisera hur stort det ekonomiska bidraget till värdorten blir finns det inte tid nog att göra analyser.

Bristen på analysunderlag har gjort att det politiska stödet för OS blivit svagt. Expressen skriver att Miljöpartiets negativa inställning till kandidaturen vägt tungt i beslutet.

SOK hängde inte med i svängarna

Svenska olympiska kommittén kände inte till beslutet på förhand.

– Meddelandet från Socialdemokraterna var inte känt för oss på förhand. Vi fick det här meddelandet alldeles nyss och behöver träffa dem för att höra vad som ligger bakom. Vi tror ju precis som deras egen utredning att OS är en bra möjlighet för Stockholm och Sverige, säger SOK:s verksamhetschef Reinebo till TT.

År 2019 bestäms det vilket land som blir värd för vinter-OS år 2026. Schweiziska Sion har meddelat sin kandidatur.