Hoppa till huvudinnehåll

Tallink Silja begränsar alkoholköp om helgerna - vill ha lugnare stämning

Soluppgång en vintermorgon i Stockholm med orangeröda solstrålar övar M/S Baltic Princess i Värtahamnen.
Tallink Siljas fartyg Baltic Princess. Soluppgång en vintermorgon i Stockholm med orangeröda solstrålar övar M/S Baltic Princess i Värtahamnen. Bild: Yle/Linus Hoffman M/S Baltic Princess,Tallink Silja Oy,värtan

Rederiet Tallink Siljas fartyg Baltic Princess har slutat sälja alkohol till kryssningsgäster i taxfreeaffären då fartyget seglar från Åbo till Stockholm under helger. Kunder har klagat på att gångarna mellan hytterna är för stökiga.

Ombord på Baltic Princess får kryssningsgäster numera bara köpa alkohol i barer och på restauranger under torsdag, fredag och lördag. Det är inte möjligt att köpa alkoholdrycker i taxfreen för att pimpla exempelvis i hytten.

Den nya regeln är i kraft tills vidare och gäller bara då fartyget seglar från Åbo till Stockholm. Inte åt andra hållet.

Gäller inte alla

Förbudet gäller ändå inte alla passagerare ombord.

Taxfreeaffärens personal kontrollerar passagerarnas biljetter vid kassorna. De kunder som är ruttpassagerare och stiger av på Åland eller i Stockholm, utan returbiljett, får handla alkohol varje dag i affären.

Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd berättar att det är kundrespons som ligger bakom beslutet. Färjan Baltic Princess har haft problem med stök och buller i hyttkorridorerna.

Begränsningen gäller bara ombord på Baltic Princess, inte på rederiets andra färjor.

Liknande restriktion har funkat bra hos Viking

Ombord på rederiet Viking Lines fartyg Viking Grace och Viking Cinderella gäller liknande regler. På Cinderella har kryssningspassagerare inte fått köpa alkohol i taxfree på fredagar och lördagar sedan år 2009.

Viking Grace följde senare i spåren.

- Den här åtgärden har hjälpt mycket, berättar man på Viking Line till Yle.

Viking Grace trafikerar rutten Åbo Stockholm och Cinderella Mariehamn Stockholm.

Källa: Yle

Artikeln har uppdaterats. Formuleringen att ruttpassagerare "får handla hur mycket alkohol de vill i affären." ändrades klockan 11:43 till "får handla alkohol varje dag i affären."

Läs också