Hoppa till huvudinnehåll

Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.
Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue. Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue. Bild: EPA/Olivier Douliery Sonny Perdue,Donald Trump

Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Trump inledde gårdagen med ett Twittermeddelande före soluppgången där han klagade över att Kanada gjort livet surt för mjölkbönderna i Wisconsin och andra delstater vid gränsen mot Kanada. Han spädde på under en presskonferens senare under tisdagen.

- Mjölkbönderna i Wisconsin, norra delen av delstaten New York och andra delstater vid gränsen har inte kunnat sälja sina mjölkprodukter till Kanada. Och det här har pågått ett tag och vi kommer inte att acceptera det, sade Donald Trump.

Trump undertecknade i går ett nytt presidentdekret som ska gynna landsbygden och jordbruket i USA.

Virke av barrträd ska få tull på 20 procent

Trumps handelsministerium har också offentliggjort planer på att höja tullen på virke av barrträd som importeras från Kanada till USA till i medeltal 20 procent.

- Kanada har betett sig väldigt tufft mot USA. De har överlistat våra politiker i många år, sade Donald Trump.

Kanada stöder egen handel

Diskussionen om handeln med virke och mjölkprodukter med Kanada är inte ny, utan är en fråga som skavt i handelsrelationerna mellan länderna i åratal.

Det handlar om att Kanada har velat stödja sin egen skogsindustri och landets mjölkgårdar genom att bland annat införa tullar och restriktioner på importerade varor och genom att stödja exporten till USA.

Men eftersom Kanada och USA är goda grannar och Kanada dessutom är USA:s största exportland har tidigare amerikanska presidenter varit mera diplomatiska när de tagit upp frågan med grannlandet.

För USA är handeln med Kanada dessutom inte ett ett stort problem, och mjölk- och virkeshandeln gör varken till eller från när man ser på helheten.

Justin Trudeau och Donald Trump under en presskonferens i Vita huset 13.2.2017.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau och USA:s president Donald Trump träffades i Vita huset i februari 2017. Justin Trudeau och Donald Trump under en presskonferens i Vita huset 13.2.2017. Bild: EPA/SHAWN THEW Justin Trudeau,Donald Trump

Betydligt större underskott med Kina

USA har visserligen ett handelsunderskott på 11 miljarder dollar med Kanada, men det är betydligt mindre än med många andra länder.

Till exempel var USA:s handelsunderskott med Kina i fjol 347 miljarder dollar.

Trump, däremot, är inte känd för sina diplomatiska talanger. Men många bedömare anser att det inte enbart handlar om den impulsiva presidentens färgstarka språkbruk.

Kanada en trygg måltavla för Trump

Kritiken av handeln med Kanada också kan vara ett taktiskt drag.

Det är lätt att daska till Kanada, eftersom landet är en lätt måltavla och inte kommer att hämnas.

75 procent av Kanadas export går till USA och därför har landet inte råd med ett handelskrig med sin överlägset viktigaste handelspartner.

USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har tidigare poängterat att länderna har gemensamma mål och att de vill samarbeta. USA:s president Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,Justin Trudeau,USA,Kanada

Kapplöpning mot hundradagarsstrecket

Samtidigt samlar Trump poäng i en av vågmästarstaterna, Wisconsin, där han tog en knapp seger över Hillary Clinton i presidentvalet.

Trump vill inte i dessa dagar missa en endaste chans att framstå som en tuff förhandlare som skapar bättre avtal för USA.

På lördag har det gått hundra dagar med Donald Trump på presidentposten. Trump jobbar frenetiskt för att framstå som en handlingskraftig president före den symboliska deadlinen.

I dag, onsdag, kommer Trump att offentliggöra sin skattereform, som enligt honom själv ska medföra massiva skattelättnader för amerikanerna.

Donald Trump-anhängare i West Allis, Wisconsin, USA, i december 2016.
Donald Trump-anhängare i West Allis, Wisconsin, USA, i december 2016. Donald Trump-anhängare i West Allis, Wisconsin, USA, i december 2016. Bild: EPA/TANNEN MAURY Donald Trump,Wisconsin