Hoppa till huvudinnehåll

Vårbruket låter vänta på sig - jordbrukare tar det med ro

Ung man står på en åker.
Christer Jägerskiöld väntar på att det ska bli lite varmare innan han börjar så. Ung man står på en åker. Bild: Yle/Monica Forssell jordbrukare,christer jägerskiöld

Våren har stagnerat och sedan början av mars då den termiska våren började i södra och västra Finland, har nästan ingenting hänt. Det uppger man vid Meteorologiska institutet.

Den termiska våren börjar då dygnets medeltemperatur är över noll grader en vecka i sträck.

I sydvästra Finland brukar växtperioden komma i gång kring den 20 april men i år är våren sen och ännu har naturen inte vaknat. Det gör den först när dygnets medeltemperatur är över +5 grader.

Alla låter sig ändå inte irriteras av den kalla och långa våren.

- Vi har en sen vår men jag tror det är lika så bra. Det brukar vara bättre att börja lite senare så kommer värmen sedan på en gång, säger Christer Jägerskiöld vid Sjölax gård. Han hoppas att värmen kommer efter valborg.

Åker med hav i bakgrunden.
Beige och brunt dominerar ännu landskapet. Åker med hav i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell åkrar,Sjölax gård

Jägerskiöld håller på att gå över till ekologiskt jordbruk och kommer i år att så bondbönor, havre och foderkorn. Tillsvidare är det ändå ännu för kallt för att så och det enda han tillsvidare gjort på sina åkrar är att han harvat ytan lite.

- Tanken var att väcka liv i ogräsen och få dem att gro och sedan få bort ogräset före sådden, förklarar Jägerskiöld.

- Marken är väldigt kall och det händer just ingenting på åkrarna ännu, förklarar Jägerskiöld och pekar ut över de mörkbruna åkrarna.

Inte innebär det så mycket mer än att många bönder hinner bli nervösa― Christer Jägerskiöld

Långt borta skiftar höstvetet i en svag grön nyans, men annars går landskapet i beige och brunt just nu.

Jägerskiöld tar den sena och stagnerade våren med ro.

- Inte innebär det så mycket mer än att många bönder hinner bli nervösa, skrattar Järgerskiöld.

Själv har han också djur och hittar alltid något annat att göra.

- Man hittar nog sysselsättning och behöver inte gå och vänta på vårbruket inte. Man ska ta det lugnt bara och ta det när vädret tillåter.

Hellre kallt nu än senare

Inte heller i Söderlångviks äppelträdgård låter man sig bekommas av den kalla våren.

Kvinna granskar knoppar på äppelträd.
Trädgårdsmästare Karin Arfman tycker att det egentligen är en ganska bra vår. Kvinna granskar knoppar på äppelträd. Bild: Yle/Monica Forssell karin arfman

- I morse fick vi snö men det är ju inte någon överraskning så här i april, säger trädgårdsmästare Karin Arfman. Hon har inte behövt ha bråttom med beskärandet av gårdens äppelträd i år och litar på att den kalla perioden är förbi när värmen så småningom kommer.

- Utvecklingen har stannat upp men knopparna har svällt och så fort vädret ändrar och det blir lite varmare så spricker de. Vi är glada att den kalla perioden infaller nu och inte vid blomning, säger Arfman.

Knoppar på äppelträd.
Äppelträden har blekrosa knoppar men tillsvidare går utvecklingen långsamt. Knoppar på äppelträd. Bild: Yle/Monica Forssell äppelträd,knoppar

Både Jägerskiöld och Arfman hoppas nu att vädret så småningom blir varmare, att det är slut på de kyliga nätterna och att en regnskur då och då vattnar odlingarna.

På frågan om huruvida våren är ovanligt sen i år, svarar Arfman:

- Vad är normalt numera? Ibland har vi haft jättevarma perioder i mars. Det här är egentligen en ganska bra vår!

Läs också