Hoppa till huvudinnehåll

Vilka tre kommer att bli de nya ministrarna?

Juha Sipiläs regering tillträder.
Juha Sipiläs regering växer med tre ministerposter. Bilden är från maj 2015 när regeringen tillträdde. Juha Sipiläs regering tillträder. Bild: Statsrådet / Sakari Piippo regeringen sipilä

Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll.

Samlingspartiet får justitieministerposten, Sannfinländarna får posten som kultur- och idrottsminister med ansvar också för Europafrågorna och Centern delar upp jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainens portföljer.

Besluten om de nya ministernamnen fattas inom de närmaste dagarna.

Leppä och Kalmari ligger bra till inom Centern

Jari Leppä har grått hår, kavaj och orange kravatt.
Jari Leppä (C) är riksdagsledamot. Jari Leppä har grått hår, kavaj och orange kravatt. Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / YLE Jari Leppä
Anne Kalmari med axellångt mörkbrunt hår och glasögonen upplyfta i pannan.
Anne Kalmari (C) är riksdagsledamot. Anne Kalmari med axellångt mörkbrunt hår och glasögonen upplyfta i pannan. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Anne Kalmari

Riksdagsledamoten Jari Leppä ligger bra till i spekulationerna om vem som blir ny Centerminister. Leppä är ordförande för jord- och skogsbruksutskottet i riksdagen.

Enligt Helsingin Sanomat är riksdagsledamoten Anne Kalmari ett annat starkt namn i sammanhanget.

För Samlingspartiets del nämns riksdagsledamoten och partiets vice ordförande Antti Häkkänen som en potentiell justitieminister. Det skadar dessutom inte att han är jurist till utbildningen.

Antti Häkkänen
Antti Häkkänen är vice ordförande för Samlingspartiet. Antti Häkkänen Bild: Yle Antti Häkkänen
Sampo Terho och Jussi Halla-aho
Sampo Terho och Jussi Halla-aho är de tyngsta kandidaterna i Sannfinländarnas ordförandeval. Sampo Terho och Jussi Halla-aho Bild: Lehtikuva / Yle Sampo Terho,Jussi Halla-aho,Sannfinländarna

Sampo Terho stark i spekulationerna

För Sannfinländarnas del nämns Sampo Terho ett starkt namn för posten som kultur- och idrottsminister. Han är ordförande för riksdagsgruppen och kandiderar för ordförandeposten. Ifall Terho blir vald skulle partiets avgående ordförande Timo Soini i princip fortsätta som utrikesminister, något som han meddelat att han önskar göra.

Genom att öka antalet ministrar kan regeringen underlätta arbets- och justitieministern stora arbetsbörda. Det kan också vara behändigt att ha fler ministerposter att dela på när Sannfinländarna får ny ordförande i juni.

I och med de nya ministerposterna kommer det att finnas sammanlagt 17 ministrar i regeringen. Den förra regeringen hade 19 ministrar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes