Hoppa till huvudinnehåll

Ylejournalister tävlar om Snöspaden

Panama City
Panama City Bild: EPA/Alejandro Bolivar Panama City,Panama,höghus,skyskrapor,skatteparadis,Palmer,Karibien

Fem finalister tävlar om Snöspaden, priset för bästa grävande journalistik under fjolåret.

Bland finalisterna finns Ylejournalisterna Minna Knus-Galán från MOT och Kjell Lindroos från Spotlight.
De nomineras för sitt arbete med Panamaläckan.

För ett drygt år sedan fick hundratals grävande journalister tillgång till tiotals miljoner dokument, de så kallade Panamadokumenten, som visar hur advokater och banker bidrar till att upprätthålla skatteparadisekonomin och hjälper makthavare och rika att gömma sig.

Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos har tilldelats ett av Koura-priserna.
Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos fick Koura-priset för bästa vecko- och serieprogram för arbetet med Panamaläckan. Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos har tilldelats ett av Koura-priserna. Bild: Yle/ Kjell Lindroos kjell lindroos

I motiveringen sägs att Knus-Galán och Lindroos gjort ett enormt arbete som krävt omfattande digitala kunskaper när de gick igenom jättematerialet och avslöjade bland annat Nordeas och Metsos kopplingar till skatteparadisföretag i Panama.

Bland finalisterna finns också frilansjournalisten Jeanette Björkqvist som nomineras för sin Long Play-artikel om nigerianska asylsökande kvinnor som avvisats från Finland trots att de var offer för människohandel.

De andra finalisterna är Olli Ainola och Marko-Oskari Lehtonen för artikelhelheten Energiatuesta tuli rikkaiden köyhäinapu i Ilta-lehti.

Frilansjournalisten Jari Hanska och Taloussanomat-journalisten Teemu Muhonen nomineras för boken Eläketurma – Miksi Suomeen tarvitaan uusi sukupolvisopimus.

Den femte nominerade är Rebekka Härkönen från Turun sanomat för artikeln Kupittaan väärinkäytökset – Potilaita pahoinpideltiin vuosien ajan Turussa.

Det är Föreningen för undersökande journalistik som delar ut priset.

Prisceremonin är den 18 maj.