Hoppa till huvudinnehåll

Barnmorskeförbundets ordförande vill inte ge föderskorna falskt hopp

Millariikka Rytkönen
Millariikka Rytkönen hörde också till dem som protesterade mot stängningen av Borgå BB. Millariikka Rytkönen Bild: Yle/Fredrika Sundén borgå bb

Det är inte så där bara att öppna Borgå BB på nytt, säger Millariikka Rytkönen som är nyinvald fullmäktigeledamot i Borgå och ordförande för Barnmorskeförbundet.

Millariikka Rytkönen var tidigare barnmorska på Borgå BB. Numera är hon ordförande för Barnmorskeförbundet och nyinvald fullmäktigeledamot för SDP i Borgå.

Hon säger att hon har blandade känslor vad gäller nyheten om att Barnmorskeinstitutet stänger.

– Det är lite förbryllande. Jag är lättad att man äntligen gör något eftersom personalens situation är allvarlig, men samtidigt är jag väldigt ledsen. Dessutom väcker beskedet en del frågor.

Fel tid att spekulera om Borgå BB

Yle Östnylands reporter frågar Rytkönen hur realistiskt det egentligen är att öppna Borgå BB på nytt.

I egenskap av Barnmorskeförbundets ordförande säger hon att hon är skeptisk till huruvida det här är rätt ögonblick att spekulera om Borgå BB.

– Oberoende av vilken roll man har i samhället så gäller det att noga överväga vad man säger. Det värsta vi kan göra är att inge falskt hopp. Det kan till och med vara farligt, säger Rytkönen.

Hon har redan fått frågor, bland annat av klienter, om det är möjligt att öppna Borgå BB på nytt. Men det går inte så där bara, oberoende av hur härligt det skulle vara.

Läget här är egentligen ganska bra just nu. Kotka och Hyvinge ligger nära och vi har en bra motorvägsförbindelse.― Millariikka Rytkönen

Rytkönen har jobbat inom vården i sexton år och konstaterar att det finns många rörliga delar vad gäller hur vården organiseras.

– Jag tror att man inom HNS skulle göra vågen om det faktiskt skulle gå så lätt att flytta förlossningarna till Borgå.

Hon säger att det inte nödvändigtvis underlättar situationen för personalen vid Barnmorskeinstitutet att ens tillfälligt flytta en del av förlossningarna till Borgå.

Många av dem är västnylänningar och kan inte med lätthet pendla långt österut.

– HNS inleder samarbetsförhandlingar med personalen vid Barnmorskeinstitutet, inte för att säga upp folk utan för att ta med personalen då man planerar vart de ska flytta och när.

Bra med fågelperspektiv

Som Borgåbo konstaterar hon att Borgåborna och östnylänningarna så klart tänker på sig själva. Det kan ändå löna sig att se på situationen ur ett fågelperspektiv också.

Rytkönen vill gärna lugna de östnyländska föderskorna.

– Läget här är egentligen ganska bra just nu. Kotka och Hyvinge ligger nära och vi har en bra motorvägsförbindelse.

Det största frågetecknet är vart de dryga 5 000 förlossningarna från Barnmorskeinstitutet ska flytta.

– Det var redan ett enormt projekt att flytta 900 förlossningar från Borgå BB, säger Millariikka Rytkönen.

Läs också